SEE ARTICLES IN ENGLISH ON THE NEW BLOG - BEYOND

Alla krångliga väljare


Av Mats Sederholm


Medan demokrater och republikaner slåss i den amerikanska kongressen i en alltmer mer polariserad utveckling så tar det amerikanska folket avstånd från hela etablissemanget. Mellanperiodsvalet i veckan gav beskedet till det amerikanska politikerna att: "vi röstar på republikanerna" vilket också dominerade medias rapportering. Men vad folket egentligen försöker säga är att vi skiter i vilket som. En majoritet av amerikanska folket är i princip lika missnöjda med demokrater som med republikaner. Förtroendet för den amerikanska kongressen är nere på 7% och har inte varit så lågt sen 70-talet.

 

Minns ni Jessie Jackson, människorättsaktivist, politiker (dem) med mera när han stod och grät av hänförelse under Obamas segertal för 6 år sedan. Nyligen önskade han att han kunde "skära av pungkulorna" av Obama. Han som en gång stod sida vid sida bredvid den okuvlige sanningssägaren Martin Luther King Jr vars tal fortfarande får mig att stanna upp och börja svälja ner något som jag inte kan få bukt med. Det är tragiskt att en sådan veteran inte kan genomskåda vad och vem det är som bestämmer och att den politiska demokratin inte på långa vägar saknar den makt de flesta tror. 

Aldrig förut har jag varit så övertygad om hur denna vår gamla värld är på väg utför och bort från vår låtsas-demokrati och samtidigt på väg mot en rejäl förändring som jag är övertygad om blir positiv.

Folk är rent ut sagt spyfärdiga över västvärldens tillstånd medan etablissemanget bara fortsätter som om ingenting hänt.

I Sverige kämpar alla politiker och tyckare om att låtsas som om inte SD fanns. Maximal utfrysning av de 13% av folket som tyckte till. För min del kan SD dra åt helvete rent ut sagt, men finns det nån plats värre än helvetet så borde det chartras en buss och skicka våra folkvalda till den platsen.

Minns ni Löfvens kommentar på valnatten?
–Väljarna har lämnat ett tydligt besked om att de vill ha förändring.

Jo men inte din förändring! Du eller socialdemokraterna fick inte deras stöd!  Hur arrogant kan man vara mot väljarna?

I SD:s fall så har man valt att inte möta SD på deras arena, man håller dem med pincett på behörigt avstånd i debatten och hoppas på att de ska självdö.
Hela SD-debatten och jakten på förklaringar känns dessutom lite barnslig och omogen. Det finns bara en sak att göra, kliv in och ta del av människors tvivel, möt dem där DE finns. Diskutera öppet alla de vidriga fördomar om invandrare eller muslimer eller vad det kan vara men också ”obehagliga sanningar” som eventuellt talar för SD:s argumentation. Bemöt ”ha råd”-argument och fördomar med hjärte-argument. Men gör inte som moderaterna som uppfinner ”Öppet hjärta plakat” som man sedan dänger i huvudet på folk.

Och klarar inte etablissemanget att ta debatten, då är det DE som är populister - ordet som är årets i särklass starkaste retoriska tillhygge - och nån större population kommer de inte att få. Det kommer heller inte förstå varför, hur många ”intelligenta” krönikor och ledare som än skrivs.

Ja vad allt skulle flyta på bra ifall det inte vore för det där jäkla folket som alltid ska ställa till det och "tycka fel".

Och ni som tycker att partiers åsikter är viktigare än rätten att få uttala dem, ni borde nog flytta till Kina eller nån fascistregim, där man inte "krånglar till det" med makt som ska utgå från folket eller med demokrati som måste, "åhhh suck, men de tycker ju fel", inbegripa alla.

Den politiska mittenbetongen kommer att krackeleras, den tillhör en gammal värld som är på väg utför. Det politiska bredbandet krymper just nu enligt alla PK-strategier allt snabbare dag för dag, En allt färre skara rädda och blinda politiker och redaktörer står och huttrar på ett smältande isflak. Det som tidigare stack ut till vänster eller höger betraktades då som politisk mångfald , idag rusar hela den mediala, politiska och kulturella eliten likt ett knattefotbollslag efter bollen och bollen heter mittenförnuft.  Avgående migrationsminister Tobias Billström (M)  skrev på sin Facebooksida: ”SD och F! representerar bägge mörka och destruktiva krafter som delar in och delar upp vår befolkning. De måste bekämpas”.

Ja vad allt skulle flyta på bra ifall det inte vore för det där jäkla folket som alltid ska ställa till det och "tycka fel".

De av er som inte bara låter världen vara vad våra vanligaste tidningar berättar om, ni som söker utanför skvaldebatter och mediabrus har kanske märkt trenden som blir tydligare för varje dag. Raseriet och uppgivenheten inte bara i Europa (ja i Sverige råder den vanliga politiska, folkliga och förnuftiga likvakan, vi väntar på nästa säsong av Hem till byn), utan i hela världen. Det är som att skåda ett mirakel, var kommer all denna protestlusta från? För bortom alla sakskäl i varje protest finns en nyanda av att ge sig ut på gatorna. Den har varit levande nu i 4-5 år. Nedan de senaste protesterna och då finns inte alla med.

London 21:a september: 50.000 människor tågade genom centrala London arrangerat av "People's Assembly" mot sociala nedskärningar och det politiska systemet.


***

Världen runt 21:a oktober: People's climate march som drog 400.000 människor världen över när man protesterade mot kimatförändringarna, politiska beslut och bristen på ett hållbart samhälle.


***


Hong Kong september-... : "Paraply rörelsen" startade  "för demokrati" demonstrationer som nu pågått i ca 50 dagar
med tusentals människor som ockuperat gator. Men protesterna består inte bara av en rörelse, den består av mer
eller mindre radikala grupper, de flesta studenter.

***


481 platser runt om i världen 5:e november: "Million Mask March" "Remember, remember the 5:th of November".
Anonymous årliga  anti-etablissemang manifestation, inspirerad från filmen "V för Vendetta".
Tusentals människor deltog i Washington, London med fler ställen


***


Bryssel 6:e November: 100.000 människor protesterar mot sociala nedskärningar.
Skadegörelse och våld förekom.

***


Mexico city 8:e November: Hundratals stormade presidentpalatset i Chilpancingo i misstanke om att polisen dödat 43 studenter.


***

I gamla Östtyskland ser det som om Die Linke (vänstern) kommer att få sin politiker Bodo Ramelow framröstad och invald som ordförande och guvernör i  delstaten Thüringen. Detta sker när väst ska fira 25 år sedan muren föll. Snacka om smolk i bägaren!

Ja vad allt skulle flyta på bra ifall det inte vore för det där jäkla folket som alltid ska ställa till det och "tycka fel".

Det ser bra ut för oss som söker förändring och förresten...

Han ska också få vara med, hur fel ute han än verkar vara

 


Tags:
Categories: Krönikor av Mats | Proteströrelser

2 Comments
Sätt att kommentara: E-mail | Permalink | Comment RSSRSS comment feed

Bloggtoppen.se Vardagsbetraktelser bloggar Allmänt Blogglista.se Creeper