SEE ARTICLES IN ENGLISH ON THE NEW BLOG - BEYOND

Välkommen till Klar Sikt

Titeln Klar sikt är kommen ur min och Lindas föreställning om att vi gnuggat våra fönsterrutor så pass att vi tror oss se ovanligt klart på vår värld. Kanske inte en helt ödmjuk självbild men vi låter er läsare döma oss vartefter. Kommentarer är alltså något som vi värdesätter mycket, det är vår chans att lära oss och om möjligt förädla vår syn på tillvaron och på oss själva.

Förutom att vi, från utsidan sett, lever i en ganska så vanlig familj så är vi också två människor som inte kan låta bli att reflektera i massor om vad som sker i vår närhet, men också vad som sker runt omkring oss i världen och i vårt samhälle. Men det som präglar oss allra mest är att vi inte ger oss förrän vi lyckats sy ihop sammanhangen. Finns det något som förenar vad som möter familjens åttaåring i skolan och de neokonservativa strömningarna som präglar västvärlden idag?

Kommer vi att ha råd med fler resor utomlands när den globala finanseliten spelar roulette med vårt hus och hem? Är det meningsfullt att uppmuntra barn till villkorslös kreativitet och lek när ett av de mest populära tv-programmen samtidigt predikar mobbing?

"Men ge er, det är som det är i samhället, gilla läget"

Ja just det, men nu tillhör vi de där främmande fåglarna som gett oss fan på att inte gilla läget. Så du gör nog bäst i att återvända till bruset.

Reflektion är en av de viktigaste egenskaperna som människan besitter. Här skiljer vi oss från djuren. Förmågan att kunna reflektera för oss bortom instinkternas fängelse. Att reflektera är att spegla sig i något utanför sig själv. Reflektion är något som uppstår om man tillåter sig att bege sig bort en bit och iaktta en situation med nya ögon. I reflektionen finns det spår av sökande, av nyfikenhet och en lusta för utforskande. Utan en förmåga att reflektera avstannar ens utveckling.

Hmm den där nyanställda, är det en streber, kommer han/hon att satsa på karriär och är det där ständiga leendet nån slags intränad mimik som ska göra honom/henne mer inställsam hos chefen? Eller är det en soft typ som man kan snacka lite avslappnat med tro? Hmm.

Finns det bara stora chipspåsar nuförtiden? Hur länge kan tron på "More is better" hålla egentligen?

Fast det är ju inte så enkelt att man har kommit längre bara för att man reflekterar ofta. Själv har jag insett att jag runt mina 50 år allt oftare börjat reflektera över fysiska symptom, och ifall det är begynnelsen på någon allvarlig sjukdom? Det är uppenbart att reflektionen måste drivas av en längtan efter att utforska nytt innan det kan kvalitetssäkras som begrepp.

Klar Sikt kommer att handla mycket om vad vi har utforskat och just reflekterat över. Som läsare kommer du att förvånas över hur långt bort vi färdats på våra upptäcktsresor. Vår utmaning blir att berätta om "främmande länder" men bundna av beskrivningar begränsade till vår "hembygd".

Hur bevisar man andliga upplevelser för en materialist/vetenskapstroende?

Hur får man en intellektuell filosof att förstå det "smarta" i att dansa och att hänge sig åt trans?

Hur får man de mest pålästa att inse att kunskaper saknar all makt och mening om de inte kan gestaltas i verkligheten?

Hur förklarar man för en singelkompis att föräldraskap inte är en kul grej, utan ett sätt att leva på?

Hur förmedlar man att blues inte är en tradig och upprepbar musikform, utan en själens skrik och ens inres nakna sätt att uttrycka sig?

Hur förklarar man för en civilekonom att banksystemet är en av tidernas största bluff?

Vi kommer att märka ut sådant i vår värld som binder vid gamla invanda och destruktiva traditioner. Vi kommer ännu mer att peka på nya trender som håller på att föra människan rakt mer i avgrunden. Vi kommer att visa på sammanhang som du aldrig tidigare trodde fanns. Vi vill få dig att vakna, att öppna ögonen, vi vill röja hindren för en Klar Sikt.

Häng med!

Mats Sederholm


Tags:
Categories: Allmänt | Krönikor av Mats | Nyheter & Produktioner

4 Comments
Sätt att kommentara: E-mail | Permalink | Comment RSSRSS comment feed

Comments

November 1. 2008 20:35

Deisy

Jättebra Mats
Jag ser fram mot det du kommer att skriva här.
Nu är det ju en brytningslinje om man ska tro allt man läser och jag tror du kommer att tillföra en hel del.
Jag har iallfall lagt den här länken i mina bokmärken och den kommer att bli en av dom jag klickar upp varje morgon för att sen om det tillkommit nåt nytt.
Om jag ska säga vad jag tycker så är det att texterna inte ska va så långa, men däremot ofta. Men det är min åsikt, kanske andra har annan åsikt.

Deisy

November 3. 2008 00:51

Jerry

Jo jag tycker de kan vara långa. Du kan ju skriva korta texter på bj istället isåfall. Bara det finns kärna o samanhang så man inte tappar tråden mitt i. och det lyckas du ju hålla.
Men det är din sida. Det är innehållet som är viktigast tycker jag, inte längden.

Jerry

November 3. 2008 07:18

Deisy

Ja, jag har läst det ni skrivit hittills och det är lättläst. Så långa texter är ok även för mig.

Deisy

November 3. 2008 11:13

mats

Hej och tack för responsen.

Tanken med en sån här site är att det ska innehålla så pass mycket text att det ger en chansen att förmedla det man vill. Jag tror att artkiklarna här kommer att ha samma storlek som ni sett hitills.

Ibland kan det behövas fördjupas och då kommer vi att skapa egna sidor som komplement.

Tack igen för era förväntningar.
Mats

mats

Add comment


(Will show your Gravatar icon)

  Country flag

biuquote
  • Comment
  • Preview
LoadingBloggtoppen.se Vardagsbetraktelser bloggar Allmänt Blogglista.se Creeper