SEE ARTICLES IN ENGLISH ON THE NEW BLOG - BEYOND

Politik, ett sällskapsspel för vuxna


Av Mats Sederholm

Hänger ni med den snurrande leksaken? Den skulle lika gärna kunna snurra åt andra hållet. Bara att välja och vraka. Politik, ett sällskapsspel för vuxna. Visserligen grundar sig allt på endast två färger, men det går ju att blanda som tur är! Att det oavsett blandning inte genererar några långsiktiga förändringar i samhället värda namnet är uppenbarligen underprioriterat.

De politiska bloggarna och tankesmedjorna har fullt upp med att diskutera oändliga kombinationer av de två uttjatade ingredienserna rött och blått. Senaste inneblandningen är ”Liberati”, med bl.a. Alexander Bard. Men även den kloke Göran Greider som senast i AF häromdagen försökte få in vänstern i debatten om den globala finanskrisen. De som ytterst ansvarar för finanskrisen står dock över både vänster och höger.

Och ifall man följer det röda eller blå spåret, eller bandet i animationen, så finner man att de möts igen, ja fast först så måste man passera den mörka sidan av politiken, extremerna, i animationen exemplifierad av de gamla Nationalsocialisterna. Och vad jag menar med extremer är en totalitär överenskommelse om ett statiskt ”korrekt” tillstånd. Nazismen, kommunismen eller en extrem kapitalism, välj själv. Den röda eller blå färgen har i alla fall förlorat sin betydelse här på skuggsidan. Kina är förresten ett bra exempel.

Nej, låt oss likt en satellit fortsätta tillbaka till den upplysta sidan på den lilla globen, den mest korrekta delen, nämligen ideologierna och partierna runt ”mitten”. Här finns demokratin säkrad, här känner vi igen oss, här pågår de rumsrena diskussionerna, härifrån rapporterar media, här finns dina arbetskamraters och dina kompisars åsikter, ja allt som du känner till. Här finns alternativen vi känner igen, några hundringar högre skatt och mer bidrag med de röda eller några hundringar mindre i skatt och ”sköt dig själv” med de blåa.

Been there, done that, eller vad säger du?

Så var finns den nya världen i debatten? Ni vet, den där världen där alla diskussioner i samhället inte nödvändigtvis slutar med att det saknas resurser/pengar. Där kunskaper om livet, om relationer, om hur vi människor mår värderas lika mycket som rena faktakunskaper och där ”livskunskap” är skolans viktigaste ämne. En värld där helande inte enbart utgörs av artificiella läkemedel utan av ett mer holistiskt(sammansatt) sätt att se på människan och hennes relation till naturen, tekniken och med en öppenhet för alternativa behandlingsformer. Det där samhället där det borde vara lag på att man inte får utsätta människor för alltför hög stress, där individens passion, lek och upptäckarglädje värderas lika mycket som akademiska examina. Där företagets krav på att de anställda kan leverera på tid och budget jämställs med kravet på en levererad personlig utveckling. Ett samhälle som ser till vårt gemensamma välmående och där vi inte som små myror irrar runt och letar efter våra egna små sötningsmedel. Jag tror att ni börjar förstå.

Nej, inte särskilt många orkar eller vågar tro på en annan värld, och särskilt inte politiker eller deras hatkärleks-vän media.

De skenbara ideologierna, leksakerna åt folket, håller brusdebatten igång medan den verkliga ideologin, den som ser till att göra vår värld oföränderlig, den är det knäpptyst om. Om du spelar upp den andra animationen så skall du se hur den runda fina globen förvandlas till sin rätta form.


Makten och tron på dominansen delas av samtliga partier och är därför osynlig. Men den här ideologiska grundvärderingen är en förutsättning för vår civilisation, den är en förutsättning för allt djävulskap som du märker sker runt om i vår värld. Det är den enda ideologin vi egentligen borde prata om. Den sätter de verkliga gränserna för ditt inflytande i tillvaron. Den sätter gränserna för begreppet frihet. Nej, istället fortsätter vi att likt en tvååring fingra på den färgglada snurran.
 
Nej det finns inget blått parti som kan skapa en bättre värld så länge man låter pengar och en obalanserad satsning på individen råda. Pengar är bara ett verktyg för makt och evig orättvisa. Och det är inte den ”viktiga” ekonomin som kan LÖSA problemen, ekonomin ÄR problemet.

Nej, det finns inget rött parti som kan skapa en bättre värld så länge solidaritet är ett vapen, en moralisk boja och så länge ett kollektiv med maktens hjälp håller tillbaka fritt tänkande individer som ibland måste få ta sina egna små språng utan att klandras.

Nej, ni som satsat er identitet i den röd-blåa röran, ni kommer inte att kunna skapa en bättre värld så länge ni håller maktens normer vid liv. För människor är inte skapade som slavar av naturen. Människors välbefinnande och frihet är inte menade att låta sig begränsas av orättvisa löner, eller könsroller. Samhället måste inte alls prioritera mellan skola och sjukvård. Samhället blir inte bättre att leva i med mer övervakning. Den ökade takten i samhället är skadlig för människor och enbart ett sjukdomssymptom. Väljarna mår inte bättre av er politik kära politiker. Människor äter lugnande medel för att klara av sina liv idag. Förbrukningen av psykofarmaka ökar dramatiskt.

FÖR HELVETE, DET FUNGERAR INTE!

Maskineriet håller på att haverera.

Men jag vet, vad kan ni politiker göra? Vi lever ju i en global värld, vi kan ju inte bara strunta i pengar och ekonomi. ”Vi måste ju ha stålarna, det blir ju kaos annars!”. Hmm jag märker att bojan har gnagt sig fast i dig din stackars galär.

Tro mig läsare, jag är kristallklart medveten om detta, förmodligen mer medveten om de globala begränsningar som styr oss än vad de flesta är, mer om detta på Klar Sikt framöver.

Men du min medmänniska, du är inte bunden av någonting när du går och röstar nästa gång, du är fri som en fågel att göra precis vad du vill. Du behöver inte berätta för någon vad du röstade på. Du behöver inte rösta alls. Skit i vad din familj tycker, skit i vad dina jobbarkompisar, facket, golfklubben eller dina vänner anser. Ta fram din mänskliga stolthet och rösta på något helt annorlunda, eller varför inte rösta blankt. Ge besked, kräv en annan värld!

Mats

Debattlänkar Aftonbladet Aftonbladet DN


Tags:
Categories: Krönikor av Mats | Politik

2 Comments
Sätt att kommentara: E-mail | Permalink | Comment RSSRSS comment feed

Comments

November 23. 2008 00:39

Roland

Hallå Mats och Linda.

Snyggt jobbat!!!

Lite kommentarer:

I det stora hela, är jag helt med på noterna att makten och pengarna är oförmögna att göra samhället/världen bättre för ALLA. Jag skulle gå ett steg längre och hävda att de inte ens har viljan att förändra något till det bättre, för vem vill såga av den gren de sitter på och vem i ledande ställning, inom såväl politiken, medierna, eller näringslivet, vågar gå emot den verkliga makten bakom kulisserna, d.v.s. den privata globala Centralbankskartellen, om man nu vill göra karriär...

Du skriver att man ska rösta på något helt annat, eller rösta blankt... Vad menar du med "något helt annat"? Det finns ju inget helt annat, för själva strukturen och formen för valprocessen hindrar en förändring. Det går helt enkelt inte att förändra något i grunden, inom ramen för det pyramidala samhället.
Själv har jag röstat blankt de senaste fyra valen, men inte ens det kan förändra något, även om det var över 50% blankröster.

Jag är rädd att vi sannolikt måste råka ut för en systemisk "härdsmälta", sannolikt också i kombination med att klimatet havererar och att vi då INSER att makten och pengarna aldrig blev lösningen och heller aldrig kommer att kunna bli en lösning i framtiden, därför att makten och pengarna ÄR själva problemet... Då först tror jag det skulle finnas en liten möjlighet att välja en helt ny väg...

Den senaste tiden har jag emellertid också börjat fundera på om filmerna "Zeitgeist" på: http://www.zeitgeistmovie.com/, som jag varmt rekommenderar och som redan setts av väldigt många människor, skulle kunna bli den katalysator som kan förmå människor att delta i en helt igenom fredlig revolution och att om tillräckligt många människor vänder ryggen åt makten och bankerna, att detta ev. skulle kunna förändra världen. Jag hoppas iaf att det kan bli så, eftersom en fullständig "härdsmälta", skulle innebära enormt stort mänskligt lidande.

Men nånstans måste vi ju för böveln ändå bli så förbannade över det sätt vi förslavats av bankerna och dess dolda ägare, att vi reagerar och inte minst börjar AGERA för en konkret förändring...

/Rolle

Roland

November 23. 2008 03:27

mats

Hej Rolle

"den privata globala Centralbankskartellen"
Den är en av de mest kraftfullaste maktessenserna som finns utan tvekan!
Och den kommer att bli än mer tydlig framöver är jag säker på då den globaliserande makten kommer att förstärkas.

"Vad menar du med "något helt annat"? Det finns ju inget helt annat, för själva strukturen och formen för valprocessen hindrar en förändring."
Formen sätter stopp, jo det är sant, men som i ett led att påverka och röra om utan att för den skull komma med en komplett lösning tror jag på det.

Zeitgeist är en strålande film som innehåller både omskakande fakta men också en andlig eftertänksamhet.

"Men nånstans måste vi ju för böveln ändå bli så förbannade över det sätt vi förslavats av bankerna och dess dolda ägare, att vi reagerar och inte minst börjar AGERA för en konkret förändring.."
Ja och sanningen bakom bankbluffen tror jag, är på väg upp till ytan. Fler och fler inser bluffen med pengarna. Inte minst så har Finanskrisen åskådliggjort det.

Ha det
Mats

mats

Add comment


(Will show your Gravatar icon)

  Country flag

biuquote
  • Comment
  • Preview
LoadingBloggtoppen.se Vardagsbetraktelser bloggar Allmänt Blogglista.se Creeper