SEE ARTICLES IN ENGLISH ON THE NEW BLOG - BEYOND

Europas Förenta Stater, ett kliv på den globala agendan.

 

 

Av Mats Sederholm

Svenska riksdagen röstade ja till EU:s Lissabonfördrag. Händelsen är så viktig att det tillåter ett avsteg från de vanliga förberedda krönikorna. Det blir en högst spontan artikel istället.

På flera punkter så har vi alltså nu förflyttat Sverige ytterligare ett steg in i Europas Förenta Stater.

En kort historik och förtydligande av Lissabon-fördraget:

2005 så röstade alltså Nederländerna och Frankrike ned den s.k. EU-konstitutionen.
2007 påbörjades arbetet med Lissabon-fördraget i just Lissabon. Man kom överens om ändra på den tidigare konstitutionens terminologi och symboler, bl.a. tog man bort EU-flaggan. Man ändrade den tänkta befattningen ”EU:s utrikesminister” till  ”EU:s höge representant för utrikesfrågor och säkerhetspolitik”. Förutom en EU ”Utrikesminister” så stärks EU som stat på flera områden. Man får en tydligare gemensam lagstiftande myndighet, stärkt makt åt kommissionen, gemensamma yttre gränser (som måste bevakas). Enligt riksdagens utredningstjänst (RUT) så är det en stor maktöverföring till EU som sker med Lissabonfördraget.

Och nu är det dags för medlemsländerna att ratifiera/godkänna detta försök nummer två, men denna gång utan folkomröstningar. Tyck vad du vill om Lissabonfördraget, det spelar ingen roll för du är blåst!

Självklart är det fruktansvärt odemokratiskt och minst sagt fräckt att föra människor närmare en överstatlighet utan att de har en chans att få tycka till. Och jag misstänker att debatten i blogg- och mediavärlden kommer att präglas av detta. Från vänsterhåll kommer man att lyfta fram marknadskrafterna och att detta är en blå union vilket är sant. Många klimativrare, numera även Mp, ser EU som en möjlighet att ”göra något” åt klimatfrågan, men alla dessa sakfrågor kommer inte att skapa någon förståelse för vad som egentligen sker och ur ett vidare perspektiv. Det är inte huruvida unionen är röd, blå eller t.o.m. grön som är det viktiga.

Det är en fråga om vad för slags värld vi är på väg mot. Det är för Klar Sikt en fråga om frihet och mänsklighet och som jag så tydligt poängterade i ”Politik, ett sällskapsspel för vuxna”, ett spel om makt och kontroll.

Spelet om makt och kontroll utspelar sig inte enbart kring separerade företeelser som EU:s överstatlighet, som FRA-debatten, fildelning eller vad man vill. Spelet om makt och kontroll är ett samlat spel. Det förs av människor med en gemensam ideologisk grundsyn bortom rött och blått och som har makten att påverka den gemensamma globala utvecklingen.

Om detta kommer en extra lång krönika framöver.

Bli förbannade över hur vi saknar inflytande över våra liv en dag som idag, men se till att kanalisera den ilskan i rätt riktning. Gnugga rutorna och se längre!

The Matrix is everywhere.

Mats
 

Mer om fördraget på AF


Tags:
Categories: Kontrollsamhället | Politik | Krönikor av Mats

0 Comments
Sätt att kommentara: E-mail | Permalink | Comment RSSRSS comment feed

Add comment


(Will show your Gravatar icon)

  Country flag

biuquote
  • Comment
  • Preview
LoadingBloggtoppen.se Vardagsbetraktelser bloggar Allmänt Blogglista.se Creeper