SEE ARTICLES IN ENGLISH ON THE NEW BLOG - BEYOND

Kärlek, vad är det?

 


Av Mats Sederholm

”All you need is love” sjöng Beatles för länge sedan och liknande budskap har förts fram i historien.

Och absolut, självklart kan kärlek rädda världen. Faktum är att kärlek är det enda som kan och som kommer att göra så tids nog. Men det finns bara en liten hake. Det beror på vad kärlek är!

”Men Mats, nog vet du väl vad kärlek är?”

Ja och det är en självklar fråga men ändå inte. För jag menar att hela världen vill ha kärlek och när de handlar i kärlek så ger de till sin nästa men vem är den nästa?

Är det medlemmarna i familjen, kanske bara ens barn, kanske bara sina bröder och systrar bland de som delar ens religiösa tro, eller bara de med samma hudfärg och kultur? Eller helt enkelt bara de som är som en själv? Och då för att man faktiskt vill bevara sig själv och sin egen ”art”. 100% Ego alltså och kärleken är då så urholkad att den endast är ett tunt glittrat papper som täcker in hat och rädsla.

Njä kärlek räddar inte världen förrän den är allomfattande, förrän den är näst intill villkorslös. Ledsen alla diktare, låtskrivare, artister, andliga gurus men det mesta av det som skrivs och sägs om kärlek håller inte.

De flesta kärleksbudskapen passar hellre inom genren manipulering.  

Det passar eftersom alla människor tolkar in kärlek så att det gynnar just dem själva och/eller deras egen tro. Därför är det möjligt att förföra människor med budskap om kärlek. Så länge man inte ”jordar ner” eller konkretiserar det så är det fritt att tolka. Och kärlekskranka människor, de fyller alla sina personliga ihåligheter med kärlekens budskap.  Ja kärlek vore fantastisk om det inte vore för den där förbannade verkligheten, eller hur?

Men detta betyder inte att kärleken saknas, den finns, vi ser den när människor offrar sina liv för att rädda ett rådjur som fallit ner i en flod. Vi känner den och kan den så väl de där gångerna när vi efter mycket motstånd släpper på prestigen och kan säga förlåt. Eller när man får ge sin sjuka mamma på ålderns höst en ordentlig bamsekram och vet hur mycket villkorslös kärlek hon har gett en, hur glad hon var när hon i sin ungdom fick lägga en som nyfödd på sitt bröst.

Att ge utan att kräva tillbaka. Åtminstone är det ”min kärlek”.

Men på en planet där tagandet är en mer utbredd norm än givandet så blir kärlek ett ord som används just i tagandets och manipulerandets syfte.

Men kärlek är inte det enda ordet som genom att det aldrig konkretiseras kan användas för att manipulera massorna. Orden hopp och förändring är ord som människor, trots internet, trots bloggar, trots upplysningen idag köper lika fullt som för 1000-tals år sedan.

I det amerikanska presidentvalet användes det maximalt av Barack Obama för att just låta varje enstaka väljare få tro att just deras liv ska förändras, att just deras liv åter är fyllda med hopp. Med sådana här ord kan man trollbinda inte enbart amerikanare utan en hel värld.

Men med ett Klart hjärta och ett Klart sinne kan man gå runt det.

Mats


Tags:
Categories: Allmänt | Krönikor av Mats

3 Comments
Sätt att kommentara: E-mail | Permalink | Comment RSSRSS comment feed

Comments

November 30. 2008 03:29

Jerry

För mig känns det skönt att ge ibland, utan att få. Att få vara snäll. Att bidra. Jag vill ta hand om nån. Och jag vill också vara en "bärare".
Jag menar att bara få ge. Att påverka någon positivt, med en gest, vad, vad som helst, få nån att känna sig bättre.

Ambres talar om den totala kärleken. Känslan av att bli sedd, av att bli bekräftad, accepterad, om blott en gest, en handling utan ord, du visar din kärlek med. Du kan inte spalta upp den, konkretisera den, bara svara mot den."

Kärlek för mig är också att visa människor respekt och värdighet hela tiden.

En universell sanning "det du ger det får du också tillbaka"

I längden är det nog rätt sant.


Jerry

November 30. 2008 19:06

Fredrik

Oo yeah, var börjar man i en sån här tråd av tankar och förvirring? Hur finna tråden igen? Hur få upp spåret igen? Finna sig. Finna kärleken. Drömmen. Skapandet - skapandet av ny text, ny mening, ny sång - inte nya idéer längre, uttjatat, lägg ner idéerna, lägg ner åsikterna, tankarna, våra läror, våra vanor, lägg... Låta varje dag vara ett tomt blad. En tabula rasa. Ord kan kväva oss - men också väcka oss. Den som äger sitt språk äger hela världen. Men inte andras, inte för att lägga världsbilder över din, nej, utan för att väcka varandra, för att skaka om, röra i grytan, se tvärt, se inifrån, utifrån, eller inte alls. Kanske bara blunda.
Mats, du skriver ju för att du funnit en mening, en känsla, ett sätt att se sammanhang, mönster... uppenbart för en holistisk livssyn - en livssyn det är enorm bristvara på idag. Du skriver för att ge uttryck. Du skapar. Din röst tränger igenom massornas väggar till sist och når ut. Når fram. Och skapar möten. Nya skärningspunkter, nya infallsvinklar. Nytt paradigm skapas härur.

Som låtskrivare bara MÅSTE jag hänvisa till www.myspace.com/fredriklarson och låten "Ser du oss, ser du dom"

I dig ser jag mig, i dom ser vi oss osv...

Tack för ordet

Fredrik

November 30. 2008 19:43

mats

Hej på er

Jerry

"Ambres talar om den totala kärleken. Känslan av att bli sedd, av att bli bekräftad, accepterad, om blott en gest, en handling utan ord, du visar din kärlek med. Du kan inte spalta upp den, konkretisera den, bara svara mot den."

Och det gäller mig med, för hur jag än försöker spalta upp den så är den ändå större ändå.

Fredrik

Tack för länken. Jag lyssnade igenom låten och läste texten. Fler borde luta sig tillbaka och se på bruset i vår värld för en stund. Man måste inte bli deprimerad för det, vilket jag tror att många blir.

"Nytt paradigm skapas härur. "
Jag hoppas det är sant! Tack!

Mats

mats

Add comment


(Will show your Gravatar icon)

  Country flag

biuquote
  • Comment
  • Preview
LoadingBloggtoppen.se Vardagsbetraktelser bloggar Allmänt Blogglista.se Creeper