SEE ARTICLES IN ENGLISH ON THE NEW BLOG - BEYOND

Att vara utanför flocken

 


Av Mats Sederholm

Känner du igen dig? Jag menar, känner du igen minen du möter när du försöker förmedla något som går utanför människors ramar?

Man borde egentligen gå iväg på en gång, jag vet! Det är ingen idé att fortsätta när du möter det här facet och den blicken.

Men när man tycker att man har något att förmedla som kan leda mänskligheten till något bättre så är det svårt.  Om man fortsätter och ger 10 solklara exempel till på ens nya insikt så kanske lyset tänds ändå! Man tror ju och hoppas på det bästa.

I första krönikan ”Välkommen till Klar Sikt” skrev jag om reflektion. Om hur reflektion är en nyckel för utveckling. Att stå mitt uppe i någonting och sedan kliva bort från det för att få perspektiv på det.  ”Aha, är det så det är, var det där jag befann mig hela tiden. Inte undra på att jag ingenting förstod, jag tog hela den illusionen på allvar och trodde att jag var i världens och logikens mitt. ”

Jag tror ALLA vet vad jag menar, för vi har alla utvecklats i någon mening. Vi har alla fått vår världsuppfattning reviderad och de flesta har fått uppfattningen om sig själva reviderad.  Det gör alltid lite ont att skiljas från sin gamla själv- eller omvärldsbild.  Men efteråt så känns det klart och skönt. Man vill inte återvända. Att separera från en lång och tärande relation är ett svidande men bra exempel.

Men finns det en gräns för hur mycket man orkar reflektera, finns det en gräns för hur långt ut man kan backa? Det gör det egentligen inte så vitt jag vet, gränsen sitter i alla fall inte i en själv utan snarare hos omvärlden. Jag menar, om dina perspektiv är för vidsträckta så blir det svårt för dig att göra dig förstådd. De andra står ju kvar där i din gamla världsbild, de har ju inte backat ut och fått perspektiv, hur berättar man för dem om ens nya utsikt? Det går inte, man kan bara önska att de kunde komma över till din utsiktspunkt. Man kan lägga ut små spår, typ kaksmulor, längs den väg som gjorde att man själv bröt sig loss.

”Prova nu, ta en liten bit i taget, pröva, var inte rädd. Det är skithäftigt här borta, kom, man ser hela berget härifrån”.

”Neeej du, det där tror jag inte på, vad får du allt ifrån, vilket berg, jag ser inget berg. Dom sa inget på tv-nyheterna om det. Ingen på jobbet sa nåt heller. Och inte har jag läst om det i ”Illustrerad Vetenskap”!"

”Nej jag vet, men det beror ju på att de står på samma plätt som dig, men skit i  det nu, snälla försök, du kan väl ta ett litet steg i alla fall, bara pröva liiiite.”

”Nej varför?” 
 
Och som jag skrev i Kartan och verkligheten så är kartan eller just tron starkare än sanningen. Det är inte främst människors faktaunderlag som gör att de orkar pallra sig över och se vad du ser, det är deras förmåga till öppenhet och mod som avgör. Okänt är alltid okänt!

Ju längre ut du backar, desto fler lämnar du efter dig och desto svårare blir det att diskutera din utsiktspunkt.  För det finns gemensamma, kollektiva utsiktspunkter. Accepterade sanningar/lögner och perspektiv på vår värld. Sådana som man kan hålla med om utan att råka illa ut, man riskerar inte att hamna utanför flocken. De flesta människor befinner sig i den hagen och bland fåren där.  Den stora konspirationsforskaren David Icke talar gärna om ”Bääh, bääh mentality”.  
 
 


Man står där med alla fakta på sin hand, men människors tro får dem ändå att missTRO en. En fruktansvärt frustrerande situation.  Många med mig vet precis vad jag menar, ja vi borde starta en egen klubb en dag!  Tänk vilka härliga möten vi skulle ha och hur skönt det skulle vara att få prata av sig! Tänk dig att få berätta den här: ”Snubben sa att han tycker det är självklart att det finns intelligent liv i universum” Då sa jag, men då borde de kunna komma hit till jorden också?  Han svarade ”Nej sånt där med utomjordingar tror jag inte på, höhö”. Och hela klubben brister ut i ett flatskratt.

Om man beskriver något från sin unika utsiktspunkt så säger många ”Bevisa det” och ifall man inte har tillräckligt med bevis - i deras mening - så anser de sin sak vara bevisad. Och när man har vederhäftiga bevis så vill de inte ta del av det och fortsätter sin misstro.

Många kanske tror att de som är välutbildade skulle ha lättast att se de stora perspektiven, men det är faktiskt tvärtom. En akademisk skolning ligger tvärtom i vägen. För utbildningar utvecklar inte människor i allmänhet och i synnerhet inte de akademiska/vetenskapliga, de INvecklar dem och riktar dem. Precis som religioner eller sekter gör. Ja eller politiken för den delen. Skillnaden är att vetenskapen har stöd av samhället och man blir accepterad och t.o.m. upphöjd om man har deras böjning för verkligheten!

Jag påstår att ni som försöker förmedla något utöver Aktuellt, Rapport, Expressen och Aftonbladet ibland är utsatta för främlingsfientlighet. Människor som tordats gå längre har inte sällan en personlighet där kreativiteten och tankebanorna inte är lika strömlinjeformade som flockens i allmänhet är. Ni gör annorlunda reflektioner, ser saker från annorlunda infallsvinklar, ni accepterar inte auktoriteter på samma sätt, ni protesterar när andra bara åker med, ni försöker skämta till det med något distantierat perspektiv när andra är helt allvarliga och till sist så känner ni er som en clown.  De andra blir så osäkra att deras enda utväg för att behålla rädslan för det okända under kontroll är att börja skämta om ... dig! Det kan t.o.m. leda till mobbing och en slags främlingsfientlighet. I det läget är det lockande att överösa dem med ännu mer fakta och sanningar. Men det gör bara saken värre. Vem tror att fler bevis på att tomten inte finns skulle göra barnen snälllare?

Nej det är bara att smälta in bland fåren igen. Snacka lite om de senaste prylarna, om att Obama verkar okej, om att du snickrat på nåt hemma, att du ska till svärföräldrarna till helgen eller bara berätta något om familjen och barnen. Det brukar lugna de flesta fåren.

Mats

Tags:
Categories: Allmänt | Krönikor av Mats

9 Comments
Sätt att kommentara: E-mail | Permalink | Comment RSSRSS comment feed

Comments

November 30. 2008 20:27

Jerry

bra krönika. Det gäller att kunna lägga sig på deras nivå, och ta det "lite i taget" kanske skämta om saker ibland, lite distans, ironi.

Jag pratar ju bara med ett fåtal om vissa saker,. för det känns som att "kasta pärlor för svin" annars, de tycker bara att man är konstig.

Ingemar stenmark sa en gång: Det är svårt o förklara för folk som inte begriper.

Det handlade ju om utförsåkning men repliken är bra.

Man kan försöka ibland, bit för bit, kruxet är bara att lägga sig på rätt nivå. Men man måste sträva på. Alltid lyckas man väl öppna någon. Jag tycker det känns som de "vakna" människorna blir fler faktiskt, vet inte hur du själv upplever det.

JerryJerry

December 3. 2008 13:22

IA

Hej Mats. Jag undrar lite över ditt sätt att å ena sida berätta om ditt skarpsinne att se utanför boxen men ändå så tvekar du?? VARFÖR??!!..Vågar du inte gå ensammen?..Du anpassar dig ju som vilken som helst i flocken, detta förvånar mig, du blir så tvehågsen och ger ett mycket splittrat och osäker ton.

Prata och gör din grej som du säger ...att upplysa...gör det...och gå inte in i hur det tas, för då lockar du till dig dem som bara förlöjligar dig...de som är på samma nivå med dig och som hjälper till att dra lasset...men som jag sett under årens lopp så petar du ner dem som vill vara med och dra...du vill vara den ensamma "herren" på täppen...

Så här borde du backa lite utanför din ram för att kunna se detta, men du gör det inte, och då får du vara där du är.

Det blir ju aldrig någon dialog för du ser till att trasa sönder allt som andra har att komma med och nedgöra dem till INGENTING.

Ha de gott och va rädd om dig och de dina.

God Jul och Gott nytt 2009
IA

December 3. 2008 15:28

mats

Hej IA

Din reflektion är riktig över lag, jag ska förklara varför jag medvetet agerar som jag gör.

Det övergripande skälet är att jag måste vara "där problemet finns".

"Du anpassar dig ju som vilken som helst i flocken, detta förvånar mig, du blir så tvehågsen och ger ett mycket splittrat och osäker ton."

Att tala över huvudet på människor gör inte att det jag förmedlar går fram lättare. Det handlar om att KOMMUNICERA med människor, att förmedla mig själv på ett förståeligt sätt och samtidigt inte mista förmågan att lyssna. Jag har alltså inget behov av att mässa från ovan och ifall någon uppfattar det som osäkerhet, så får det vara så. I mig finns inga oklarheter,. snarare en medvetenhet.

Men IA, det är ingen lätt balansakt!

"men som jag sett under årens lopp så petar du ner dem som vill vara med och dra...du vill vara den ensamma "herren" på täppen..."

Ja just det, nu plötsligt är jag herren på täppan, inte så lätt som sagt.

Men jag håller VERKLIGEN inte med om att jag "petar du ner dem som vill vara med och dra". Jag har förvisso tagit många diskussioner och jag drar mig inte för att måla upp levande exempel på sådant som jag anser går emot det jag vill förmedla. Om man förstår mitt budskap så förstår man också varför jag inte drar åt samma håll som en del. Om man inte förstår vad jag försöker säga så kan det framstå som ett "obegripligt beteende".

Du tar upp jätteviktiga poänger här IA. Tack för det!

Mats

mats

December 4. 2008 10:23

IA

Mats...Det handlar inte om att dra åt samma håll som en del...utan det handlar om att det finns många "skikt" och att inte strypa de "skikt" som oxå bidrar men på andra nivåer...

det här jag tycker du missar...det verkar vara svårt för dig att ha flera i gång samtidigt och se kopplingen till helheten....fast du påstår dig se helheten...

men då skulle du vara mera tollerant och tacka dem som oxå bidrar och inte klippa av dem....

Vad jag vill säga är att kör på med ditt men uppskatta andras vinklar mera.

Det finns många sätt att se på en sak, så avfärda inte mera filosofiska tankegångar för de avger många gånger den mera subtila delen av verkligheten....ungefär som en nutrion....knappast har egen massa men finns ändå...och detta är oxå verklighet.

IA

December 4. 2008 11:42

mats

Hej IA

Jag är medveten om vad du menar.

Det är inte alltid lätt att bejaka allt och alla samtidigt som man har kommit underfund med "viktningen" av olika nivåer och var tyngdpunkten finns.

Jag sätter in min kraft och min förmedling där jag ser att det finns "hål". Handlingsmomentet är bl.a. ett sånt "hål". Därför så är jag kanske inte så bemötande vad gäller "tankesfären". Allt det filosofiska, intellektuella, MIND o.s.v. Inte för att jag inte förstår poängen utan därför att jag insett att det mesta av detta tyvärr inte skapar så mycket mer än just bara intressen. Jag är själv oerhört subtil och filosofisk men har valt att inte trycka på de delarna av ovan anledning.

Jag förnekar alltså inte dina omdömen utan förklarar här varför jag gör som jag gör. Jag liksom många andra har ont om energi och kraft till vardags och detta leder till att jag väljer "min väg".

Tack för synpunkterna annars! De bekräftar en del som jag funderat över.

Ha det!
Mats

mats

December 4. 2008 15:11

IA

Mats, det är just det jag menar....du säger du har valt din väg...men det stämmer inte...för du "hugger" av andra som förmedlar de delar du valt bort....

för att spara energi så menar jag att...låt andra ha sitt tyckande i samma rum så att säga....istället för att börja dissikera sönder och låta dig dräneras på din energi...

gör din grej som du är bra på....så menar jag...

Ha de gott du med och din familj med.


IA

December 4. 2008 16:14

mats

Hej

Jag för fram mitt budskap genom att interagera MED människor, först då kan jag gestalta vad jag menar och beröra dem. Jag gör då mina prioriteringar och hushåller med min energi och mår bra av dem IA, så det är ingen fara på taket. "Huggandet" du envisas med är vanligtvis andras upplevelser av att sakna motargument och därmed komma till korta. Ofta människor med ett enormt behov av att vilja bli sedda. Det känns som om du trasslar in dig i hur jag fungerar och tolkar om det i ditt tycke.

Vi kan nog traggla just MIG i evigheter, men det tjänar inte Klar Sikt vars vision är mer än bara mig, eller dig. Om du vill fortsätta att tolka eller behandla just mig som person så ta gärna diskussionen med mig privat.

Syftet med ämnet är alltså känslan av att förmedla kunskaper av den typen som det skrivs om här till gemene man. Fler reflektioner om just detta är välkomna.

Mats

mats

December 4. 2008 19:21

IA

Mats, om det inte är oss/dig vi ska disskutere om så hur får du det att hänga ihop med omvärlden...som dock består av dig och mig och våran förmåga att bygga ett hållbart samhälle...

Du vill igen skjuta undan verkligheten och det är igen bevisat att du vill "prata" men inget som kunde bidraga med föränding.

Det är oss/dig som måste ändras för om inte det kan göras så då kan inget heller hända.

Att känna sig stressad av en dialog som denna som "oväsentlig" och be den att flytta på sig till "privat" är ju samma sak som att säga....Kom nu inte hit och stör ordningen, ser du inte att jag har viktiga saker på gång här....du är inte viktig.

Tack Mats....jag förstår....god fortsättning...


IA

December 4. 2008 19:38

mats

IA

"om dock består av dig och mig och våran förmåga att bygga ett hållbart samhälle... "
"Du vill igen skjuta undan verkligheten och det är igen bevisat att du vill "prata" men inget som kunde bidraga med föränding. "

Jag redan pratat med dig i massor! Hallå! Jag har redogjort tydligt och svarat på dina påståenden om mig och bemött dig med respekt och uppskattning.

"Att känna sig stressad av en dialog som denna som "oväsentlig" och be den att flytta på sig till "privat" är ju samma sak som att säga....Kom nu inte hit och stör ordningen, ser du inte att jag har viktiga saker på gång här....du är inte viktig. "

DU hittar på och drar slutsatser i ditt eget tycke. Vi kan mycket väl ta dialogen offentligt på diskussionsforumet BJ. Men Klar Sikt är inget diskussionsforum, Det är en Krönikesamling. Läs gärna om Klar sikt om du är osäker på den här platsens uppsåt.  Jag ber dig bara respektera detta, precis som jag har försökt att respektera dina personliga tyckanden om mig, fast de är grumliga. Förstår du hur jag menar?

Diskussionerna och dina påstående om mig är intressanta. Men de bygger på våra tidigare diskussioner som få här känner till vilket du redan vet! Detta får diskussionen att framstå som luddig och obegriplig. Om du inte vill respektera mig och Linda så försök i alla fall att respektera läsarna här. Starta ett öppet ämne om mig på BJ och jag lovar att bemöta ALLT du påstår.

Men åter igen, skilj på Klar Sikt och ett diskussionsforum. Vi har nu gått in på person och allt det du anser vara viktigt här, men det finns också slut på detta. Åtminstone här. OK!???

Tack
Mats

mats

Add comment


(Will show your Gravatar icon)

  Country flag

biuquote
  • Comment
  • Preview
LoadingBloggtoppen.se Vardagsbetraktelser bloggar Allmänt Blogglista.se Creeper