SEE ARTICLES IN ENGLISH ON THE NEW BLOG - BEYOND

Drönarna på Internet

 


Av Linda Bjuvgård 

Många är arbetslösa, långtidssjukskrivna eller möjligen föräldralediga. Drönarna på Internet. Ja, det finns kanske en och annan stenrik fotbollsfru också, men de är inte så vanliga. Gemensamt för de alla är att de har alldeles för mycket tid att röra sig med. Tid som de inte har vett att förvalta på ett meningsfullt sätt. Sedan finns det också en annan sorts drönare. Det är de som arbetar eller studerar men ägnar en stor del av sin fritid på nätet. De är i stort sett likadana som de förstnämnda drönarna, bara det att de inte har lika mycket tid (även om de gärna offrar en och annan timme av arbetstiden av bara farten).

Så vad utgör en meningsfull tillvaro då? Söka jobb? Motionera för en bättre hälsa? Se sina barn på allvar, mötas på alla nivåer? Arbeta för en bättre värld? Äh, finns inte på kartan! Varför ägna sig åt sådana petitesser när man istället kan hänga på nätet hela dagarna. Nätet har dessutom bättre öppettider än Seven Eleven. Det är alltid öppet och allt som krävs är en dator med uppkoppling. Enkelt!

Ut och surfa! Och surra. Och beblanda sig med människor som man aldrig skulle pratat med i det verkliga livet. Och det är ju jättebra, inte sant? För freden på Jorden, typ. Bara det att man aldrig möts i verklig mening. Det bara produceras ord, mängder med innehållslösa, döda ord. Chatter och diskussionsforum, kommentarssidor på nättidningar och bloggar… Frågan är inte om man ska delta eller göra något annat, frågan är hur man ska hinna. För det finns ju så många forum och eftersom det man har att säga är så viktigt så måste självfallet ens ord få plats överallt. Hör mig, se mig, rör mig – hur svårt kan det va! Nej, Linda Bentzing, det är inte speciellt svårt.

Nej, det finns gott om tyckare som aldrig gör något själva annat än att just tycka. De tycker och tänker och yttrar sig om allt. Att de skulle kunna rikta all den där energin till att skapa något eget, något viktigt, något stort – den tanken hittar aldrig in under deras mössor.  Istället ställer de skarpa krav på de som av egen skaparkraft hittat på ett forum eller liknande: ”Underhåll mig!” ”Skriv om det och det.” ”Det där var dåligt, vilket skitställe det här är.” ”Jag har rätt att skriva vad jag vill här.”

De som orkar lite mer startar förstås sina egna bloggar.  Och det är ju alldeles underbart. Där kan man blaffa ut sig hur mycket man vill, hur länge som helst och när som helst! Och man skriver om sitt spännande liv. Om att det går vinterkräksjuka i familjen (wow!), att man har köpt ett par nya jeans som satt så bra (och man tar fram digitalkameran och fotar den fantastiska tygbiten), att den där kollegan på jobbet (som uppfinningsrikt nog får heta något i stil med ”K”) är så dum, att man vaknade av sendrag och att man i morgon ska rusa till affären och shoppa ett par stövlar…

Livsviktiga och engagerande saker med andra ord. Här ett litet utdrag från en av de mest lästa bloggarna i Sverige: ”Äntligen hemma. Är helt slut i kroppen efter allt promenerande på stan och armarna värker efter att ha burit shoppingpåsarna. Idag blev det två väskor och ett par skor…”

Du missar väl förresten inte vad BlondinBella och världens största miffo, trollhare (ja, hon kallar sig själv så) gör för spännande saker idag! För var så säker på att ingen annan missar det. Hur är det annars möjligt att BlondinBella har omkring 600.000 läsare per vecka.
 
Till och med redan etablerade och hyfsat seriösa kändisar som redan har forum med stor publik bloggar ut sina privatliv. Jag tänker mig att de resonerar som så ”att blogga är ju ett jättebra sätt för mig att visa världen hur otroligt vanlig och ofarlig jag egentligen är (fniss, fniss), då kan jag fortsätta att vara i alla fall lite provokativ och allvarsam i mina krönikor och artiklar i Aftonbladet/Expressen/Metro/whatever”.

Och vilka fantastiska föredömen de är! Ta Linda Skugge till exempel som nyligen såg en bild på sjuka barn i Zimbabwe. Hon blev så tagen och illa berörd att hon genast skrev så här på sin blogg: ”Jag ska klippa ut den bilden och sätta upp i köket och vid minsta gnäll från mina barn ska jag peka stilla på den lappen och säga håll käften.”

Ja, varför inte? Låt oss alla säga åt våra barn att hålla käften! Om inte annat så stör de ju ofta när vi ska skriva våra viktiga blogginlägg.

För framtiden är här och jag har sett den i ögonen. Jag vet nu vad vi alla är ämnade att syssla med. När vi inte vandrar våra väl upptrampade stigar fram och tillbaka mellan hem-dagis-jobb ska vi förstås ägna vår tröstlösa drönartillvaro på Internet. Och där ska vi aldrig behöva bry oss om någonting med substans. Slappna av, ta det lugnt! Ta en lugnande tablett till. Livet är tungt nog som det är och vi är värda vår avkoppling.

Vad är förresten ditt senaste shoppingfynd? Jag vill _v e r k l i g e n_ veta.

(För tydlighetens skull vill jag tillägga att jag inte anser att alla som av någon anledning ”går hemma om dagarna” sitter och dumsurfar på nätet enligt ovanstående utläggning. Det finns de som är arbetslösa eller sjuka som faktiskt har massor med vett och som använder sin tid till helt andra saker. Jag har själv varit både arbetslös och långtidssjukskriven utan att för den sakens skull ägna hela dagarna åt nonsensaktiviteter på nätet.)

 

Diskussionslänkar: Aftonbladet


Tags:
Categories: Allmänt | Krönikor av Linda

8 Comments
Sätt att kommentara: E-mail | Permalink | Comment RSSRSS comment feed

Comments

December 7. 2008 21:54

ann

Mycket vettigt i det du skriver, men samtidigt: Jag jobbar om dagarna och sedan använder jag nästan all tid till att blogga, men man kan ju göra det av den enkla anledningen också att man gillar att skriva och samtidigt vet med sig att man aldrig skulle bli någon stor författare. Sedan kan man ju engagera sig också - jag har lobbat i två år emot en helt osannolikt korrumperad förening och från början hade jag inte en enda käft med mig, men idag är föreningen i princip borta och folk har insett att de blivit grundlurade så...visst kan man åstadkomma något. Sedan tyror jag att de4t handlar mycket om ensamhet - alla har inte et stort socialt nätverk och då blir nätkontakter ändå bättre än inget.

ann

December 8. 2008 00:03

Jerry

you got me! Hehe...fastna själv på luffarschack på internet, har spelat i ett par år nu. Jag har faktiskt deltagit i tävlingar irl också, Men visst,fastnar man själv, i ett hav av information. Och roliga spel, eller bloggar, eller annat. För ALLT finns ju där. Men visst, en del kanske vill ha den "friktionslösa" kontakten med människor på internet eftersom det innebär mindre "problem". Jag är dock av den åsikten att internet är fantastiskt pga dess möjligheter. Internet är inte lika lätt o kontrollera heller. Det blir vad man gör det till. Vill folk slösa bort sina dagar på "world of warcraft" eller läsa bloggar, eller skriva egna så låt dom. Dessa "drönare" hade väl säkert "slösat" bort sin tid på annat "meningslöst" istället.
Jag ser mest möjligheterna. Som din mans sida brännpunkt jorden t.ex. Jag har fått nya insikter av att läsa där vad alla har att skriva.
Och på andra sidor. Min världsbild har vänts upp på ända de senaste 4 åren. Och det kan jag initialt tacka google för Smile. Jag råkade halka in på en sida av en slump och sen....läste den boken, vilket ledde vidare till och ja...till slut hamnade man på bj osv.

"Det bara produceras ord, mängder med innehållslösa, döda ord."

Folk snackar skit också IRL. Man kan vilja bli "sedda" av olika anledningar.
Internet är en spegling av samhället i övrigt anser jag.
Allting "exponeras" tydligare och det finns både fördelar och nackdelar med det.

Som sådana där pro-ana och thinspo-sidor. En stor nackdel att de får "trissa upp" varandra ännu mer. men det är ett fritt land.

Internet ger fantastiska möjligheter till kommunikation och spridning av information.

Det är dess främsta tillgång och som allt annat kan väl internet också missbrukas.

Internet för mig är inte en ersättning för något annat som jag inte vill ta itu med. Det är en tillgång. Det ger möjligheter.

Jag tror personligen att "sanningsrörelsen" och dylikt som är till för att väcka vår medvetenhet får extra bränsle via den fantastiska spridningsmöjligheten som internet har.

Jag ska öppna en sida inom några månader som heter "oppnaogonen.se" vilket har som mål att öppna ögonen på folk. Att sidan ska peka på samband och sammanhang större än enskilda detaljerna... stora visioner hehe...men nånstans måste man börja,...blir som ett mellanting mellan bj och vaken.se. Och lite som den här sidan också.  Du är välkommen som skribent där om du vill linda.

Jerry.

Jerry

December 8. 2008 00:19

Jerry

PS. Jag är youtubemissbrukare Smile
Men det har samtidigt vidgat mina vyer...jag är musiker....wow! Kan man spela SÅ bra. Så lar man sig hemma det man ser.

Jerry

December 12. 2008 09:49

Ankan

Nätanvändande är av ondo, bloggare är ledsamma figurer utan liv.
Men vänta nu, vad är det du just gjort?


//Ankan

Ankan

December 12. 2008 14:39

linda

Hej alla!

Ann - du skrev att du inte har ett stort socialt nätverk och att Internet därför är ett bra komplement i ditt liv, men min motfråga blir då om det inte vore bättre om vi skapade ett samhälle där vi möts i verkliga livet istället för att använda våra datorer för att kompensera för våra bristande sociala nätverk? Min poäng är att ett bristande socialt nätverk knappast blir bättre av att vi umgås på nätet - tvärtom det blir ju en ond cirkel. Det blir som att säga att man är så tacksam för att det finns magsårsmedicin men aldrig anstränger sig för att slippa magsåret till att börja med.

Ankan och Jerry - ni tycks båda ha fått för er att jag skulle ha någonting emot Internet i sig - verkligen inte, jag älskar ju nätet!
Smile Ni måste nog läsa krönikan en gång till utan att tolka in nåt mellan raderna. Vad jag motsätter mig är förstås missbruket och tomheten som breder ut sig.

Ankan - Klar Sikt är ingen blogg. En blogg är (eller åtminstone var från början) per definition en "dagbok på nätet". Vår sida är allt annat än en dagbok - det är en samling krönikor och artiklar som desutom utkommer med flera dagars mellanrum.

Jerry - jag gillar namnet på din sajt. Jag skriver gärna nåt där om det blir aktuellt.

Ha det gött!
Linda

linda

December 14. 2008 04:17

Jerry


"När vi inte vandrar våra väl upptrampade stigar fram och tillbaka mellan hem-dagis-jobb ska vi förstås ägna vår tröstlösa drönartillvaro på Internet. Och där ska vi aldrig behöva bry oss om någonting med substans."

Jag citerar den raden. Sin tröstlösa drönartillvaro kan man spendera på många olika sätt. Internet är ett av dom. Där kan man träffa andra drönare som inte heller har något för sig.
Men du har rätt om tomheten. Jag håller faktiskt med dig i allt du säger. Jag ville bara "lägga till".
Istället för att lägga sig i en intressant diskussion på en busshållplats, för att du inte törs, eller att inte gå och hälsa på hos din granne för att du inte ids, eller på annat sätt gå miste om mänsklig kontakt, så söker man något substitut kanske? Kommentera bloggar, skriva en blogg, bli del av en "gemenskap".
Är det fel? Nä men det är ju synd om det sker på bekostnad av "äkta" kontakt. Ansikte mot ansikte. Det känns genuinare liksom.

Kom jag bort från temat nu? Jag är lite spretig. Tids nog lär jag mig väl styra upp mig isåfall.

Det var väl den här raden då som kunde spökat. Eller så skrev jag mest bara för att jag ville säga det. Utan att tolka in att du skulle ha nåt emot internet.internet.
Det har jag aldrig trott att du gjort heller.


Man önskar ju att folk kunde "sålla" bättre.

Kunna skilja mellan agnarna och vetet.
Så att de slapp bli "tröstlösa drönare".

Kunde ägna sin energi åt något vettigt. Nåt riktigt. Nåt genuint. Nåt äkta.

Vad nu det är.
Jag ska inte säga här vad som är äkta eller inte.
Blondinbella tycker antagligen hon gör någonting viktigt. och jag har inte läst tillräckligt  mycket om henne för att kunna döma henne eller sätta en stämpel.

Jag läser fredrik larsons blogg, en medlem på bj....den är riktigt intressant.

Men visst jag undrar lite varför man vill "lägga ut" sitt liv på internet...och det man skriver där...det är ju nån sorts "censurerad" version av livet oftast. En styrd version.
Det är ju inte ens innersta tankar direkt.
Så jag kan ju känna att varför?


Det finns säkert många olika skäl iofs.

Man kanske tycker att man har ett intressant liv.
Och vissa har säkert rätt intressanta liv.

Men som sagt, mening och mål känner jag att det saknas ibland. Man undra liksom lite, varför?

Man hoppas vissa ställer sig frågan iallafall.

Nu bryter jag från ämnet.men varför är en väldigt viktig fråga. Den ställs alldeles för lite.

Jerry

Jerry

December 15. 2008 16:17

Ankan

Linda:

Tja, jag skulle nog kalla detta för just en blogg och inget annat om jag ska vara ärlig.
Det var nog längesedan man kunde direktöversätta blogg till att vara en digital dagbok.
Min tanke var, vad är skillnaden mellan ditt nätanvändande och mitt eller någon annans.
Alltså, vem ska bestämma vad som är meningsfullt.
Är Blondinbellas blogg sämre än säg Thomas Mattssons?

Och varför skulle ett socialt nätverk uppbyggt via nätet vara sämre än något annat kan jag undra.
Spelar mediet verkligen någon roll?
Om jag pratar med dig från ett avstånd av 1 meter på stan eller 10 mil via telefonen eller varför inte 100 mil via mail eller något annat medium (brevduva), har det egentligen någon betydelse för slutresultatet?
Fördelen jag kan se med nätet är att jag kommer i kontakt med personer jag aldrig annars skulle pratat med, en del förblir ytliga kontakter med andra blir djupare kontakter som man tar med sig utanför nätet.

Själv väljer jag att inte skriva någon blogg för att jag inte känner att jag har något behov av en egen, det räcker bra med alla som redan finns. Sedan spelar det mindre roll om jag känner att jag har något att förmedla eller inte, jag har egna åsikter och det räcker ganska bra för mig.

Sedan kan jag givetvis ha misstolkat ditt/din blogginlägg/artikel/text...

//Ankan

Ankan

December 15. 2008 17:02

linda

Hej igen Ankan

Jo, men du är ju fri att kalla vår sida vad du vill. Smile Jag håller inte med dig men ser ingen poäng i att "tjabbla" vidare om det.

Vem ska bestämma vad som är meningsfullt, frågar du. Och det är förstås inte helt enkelt. Men samtidigt så tror jag att du mycket väl förstår vad jag menar med det. Självklart kan man finna något meningsfullt i det Blondinbella skriver. Allt är en fråga om SYFTET. En fråga om vad man vill UPPNÅ med sina aktiviteter på t ex nätet. Det finns inga domare, ändå dömer jag ibland. Du med.

Spelar mediet någon roll, undrar du. Men herrejisses människa, känn efter! Jag blir mörkrädd när människor säger så där. När man börjar likställa en mänsklig kontakt och närhet öga mot öga med en snudd på klinisk kontakt över ettor och nollor på nätet då... ja då är det något som är åt helvete fel! Med den inställningen kan man säga åt sina barn att "nu är det slutkramat här hemma, hädanefter blir det bara virtuella smileyskramar över nätet".

Och visst sjutton spelar det roll om du verkligen känner att du har något att förmedla. Om det är så, så håller du tillbaka kärlek genom att inte förmedla. Gör inte det! Väl medveten om att det jag nu tänker säga låter som något en hallelujapastor skulle kunna kläcka ur sig: Det du har att säga är din gåva till livet.

Vänligen
Linda

linda

Add comment


(Will show your Gravatar icon)

  Country flag

biuquote
  • Comment
  • Preview
LoadingBloggtoppen.se Vardagsbetraktelser bloggar Allmänt Blogglista.se Creeper