SEE ARTICLES IN ENGLISH ON THE NEW BLOG - BEYOND

Sluta grina och vakna istället


Av Mats Sederholm

Teatern kör samma föreställning igen, scenen är besatt och here we go again.

Det som sker i Gaza är en liten händelse, ett litet slag, i ett större krig som pågår på så många olika fronter.  Likväl är varje enskild familjs tragedi i Gaza lika stor som världens. Men så länge som åsikter, lidanden och förfäran är skingrade så tjänar de endast de som dominerar, de som tar sig rätt, de som utdelar fasorna.
Rädslan att förlora sin klan, sina vänners stöd sin egen roll och upphöjelse är den verkliga fienden. Den rädslan är vad som fräter och åter sig in i människors sinnen, i våra hjärtan. Den skapar bara uppgivenhet, för vad ska vi göra? När alla andra sysslar med annat och vi kämpar med vårt?

”Tänk om fler kunde bry sig”

Bry sig om vad? Om att klia dig på din finniga rygg?

De krafter som lemlästar, förhäver sig och för den dystra dansen vet inget bättre än att skåda alla öar av desperata oroanden. De älskar er oro, för det vet att de äger den, de styr över den, de kontrollerar er och de ÄLSKAR er förfäran. Den är deras skapelse, de räknar med er förtvivlan, de kalkylerar med den, de bygger sin makt kring den. Ni som skriver tonvis med spalter om övergreppen men som sedan för era egna strider i tron att er ideologi, er partifärg, er historia står över de andras, ni är alla med i denna karusell av djävulskap. Ni är frukter på samma träd.

Bloggar med ledare som försvarar sina siter som fort. Andliga, politiska eller filosofiska trätor som mest liknar en teater där ni aldrig förstår vilka det är som sitter på parkett och applåderar. Ni är patetiska! Ni som ständigt modererar, ibland censurerar och samtidigt försöker fara med avslöjanden, sorry, ni är hobbytyckare, inget mer.

Vakna!

Har ni tjurat klart över senaste folkmordet snart?

Makten och de som för er som plastpjäser på sitt bräde har mer på gång. De kommer att bjuda upp till fler smällar och fasor, ni springer som myror till än den ena, än den andra konflikthärden. Oj, oj, oj förfärligt det som sker, förfärligt, nej det är ni som är förfärliga att se!
  • Ni som är ateister får fan i mig börja läsa på om Jesu, eller Buddhas budskap för där finns massor av klokheter.
  • Ni som är kristna får fan i mig börja läsa koranen, och ni muslimer får börja läsa bibeln.
  • Ni andliga får fan i mig börja ställa krav på verkligheten.  Sluta sväva runt i trosdimmorna för en stund och trötta ut folk med era eviga bibelcitat, man kräks på det till sist. Ni skrämmer bort ännu fler från er Gud
  • Ni borgerliga får sluta kalla allt som uppdagas som vänsteråsikter och ni på vänsterkanten får sluta förhäva er och tro att ni har rätten till sanningarna. Kamma håret, raka er, sträck på er, skärp till er och visa respekt!
Människor är olika och det är inte olikheterna det är fel på, de är vår tillgång, det är tron på att vi måste erövra världen med våra små dialekter av tankar, som får allt att ruttna.

Israeler är livrädda. De är livrädda att mista sina hem, sina nära och kära, sitt land, sin religion, sin egen kraft och identitet. Konstigare än så är det inte. Rädda människor är farliga, de dödar och våldtar, så att fler människor blir rädda och gör likadant. De reagerar inte på skillnaden mellan fyra skadade israeler och trehundra dödade palestinier, för de är rädda, de är rädda för att gå under.  Ni som vräker er över dem just nu i på bloggar och media, ni är bara förbannat självupptagna hobbytyckare, fram till att ni förstår detta. Ni måste t.o.m. med förstå det med era hjärtan.

De som för plastpjäserna över spelbordet sitter med sedlar där beloppen räknas i hur mycket skräck och rädslor man har täckning för. Hur mycket terror man kan ingjuta på spelbordet.

Iran eller USA? Wow, vilken är den största ondskan på jorden?  Åsså rinner mundiarrén på va! De som sår era tankar skrattar hejdlöst!

Ni som önskar att endera läger ska utplånas, det är ni som är ondskan, ni saknar allt vad solidaritet, hjärta eller andlighet betyder. Ni har ALDRIG försökt att höja kameran och se att det bara är två sidor av samma mynt.  Ni är mössen som katten leker med.

Vakna!

Som jag försökt att beskriva i artiklarna i kategorin Den nya världsordningen så borde ni ha annat att fundera över.  De som styr på jorden kommer ur alla läger. De är ett fåtal individer som alltid styrt över planeten och de har ALLTID lyckats göra det med samma medel. Skingra människor, iscensätt konflikter och få dem att rusa in i varandra som galna fåntrattar. När krutröken lagt sig så står de där och erbjuder billiga kompromisser som riktar upp er och får er att vandra deras väg.

Makthavare som syns samlar de blinda.
Makthavare som är osynliga samlar de seende.

Mats 

Debattlänkar:  DN  DN  DN  DN  DN  DN  SvD SvD  SvD  Dagen Aftonbladet Aftonbladet
Tags:
Categories: Krönikor av Mats | Politik

9 Comments
Sätt att kommentara: E-mail | Permalink | Comment RSSRSS comment feed

Comments

January 7. 2009 03:27

Okänd!

Kan ni otrgna arabjävlarna stänga av oljan till väst?.. va säljer ni oljan till, vart går pengarna? till ledarna som sitter i evighet.. kan ni vakan upp för en gångs skull?.. västlänningar snackar om mänskliga rättigheter på papper och via munnen men bakom ryggen skickar vapen till oroliga och terorriststämplade länder som terroriserar barn. stäng av kranen så att alla i västvärlden blir utan bil, i de oljerika länderna har tio familjer på var 12 peroner har tillgång till en ursliten bil, medan i västvärlden har en familj på 12 personer upp till 15 bilar... skärp er, okunniga skitiga folk som ännu ej lärt er något...

Okänd!

January 7. 2009 03:46

mats

Hej okänd

Det du beskriver har jag inga problem med.  Och din frustration kan jag också förstå. Orättvisorna du skriver om är verklighet!

Det Krönikan vill antyda är dock något mer, det är hur krafter bortom sionister och terrorister intrigerar och skapar konflikterna.

Alla måste vakna upp.

Mats

mats

January 8. 2009 12:08

Olligarski

Orsaken till palestiniernas förgörelse, gasfyndigheter utanför kusten:
www.nyapolitiken.biz/.../major-gas-off-gaza.html

Olligarski

January 9. 2009 15:49

David

Ja..det är mycket som är mörkt här i världen. Men den här krönikan gnäller också på det. Den gnäller över folk som gnäller och sprider galla över människor som försöker göra sitt bästa för att göra världen bättre. Visst så kanske det inte går perfekt alla gånger och det finns de som gör motsatsen till vad de eftersträvar, men att försöka säga till människor att de är dumma i huvudet och inte fattar vad som "måste" göras är inte annorlunda än de som det klagas på.

Jag håller med om det som skrivs på ett plan, men jag anser inte att det är texter som den här som gör världen till en bättre plats. Den gnäller och föraktar. Precis som så många andra.

"Må den som är fri från synd kasta första stenen"

Eller så struntar vi i stenkastandet och skapar något hållbart tillsammans? Fast det börjar jag tro att du inte vill. Jag läste att du skrev någonstans att du tycker om att kämpa och skulle tycka att det var tråkigt om enheten faktiskt skulle komma på riktigt. I så fall gör du helt rätt och det är bara att fortsätta på samma sätt så kommer du fortsätta få samma sak. I evighet Amen!

David

January 9. 2009 15:55

David

Det är den här "self-rightousness"-attityden som skapar alla problem i vår värld. Vi måste lyssna på varandra och jag blir besviken när de ord jag möts av när jag läser en text om hur världen ska förbättras inte genomsyras av förståelse, acceptans, kärlek, medmänsklighet och lösningsinriktat och inkluderande tänkande.

David

January 10. 2009 18:12

mats

Inlägget uppdaterat! 18:11

Hej David

Jag bara gnäller, och nu kommer du och gnäller på mig, ja vilket elände!

"Skämt" åsido.

jag förstår vad du vill säga och visst, jag känner en frustration över hur verkningslöst debatterna i samhället är och sprider då en klagande energi omkring mig här. Dina åsikter är berättigade i den meningen.

Du skriver:
"Eller så struntar vi i stenkastandet och skapar något hållbart tillsammans? Fast det börjar jag tro att du inte vill."

Och det är här som jag anser att ditt resonemang spricker. Jag gör gärna saker tillsammans med andra och jag har dessutom i handling och i verkligheten gjort detta, MER än vad de flesta människor gjort.

Men det fungerar inte!

Det fungerar inte för mig eftersom människor är så hårt uppknutna till sin egen tro, till sin egen klan, till sin egen makt att det stagnerar, det bär inte frukt! Människor söker sin egen tro hellre än att söka sanningen.

Det är ju DETTA jag skriver om, indirekt. Kan du se detta?

"Jag läste att du skrev någonstans att du tycker om att kämpa och skulle tycka att det var tråkigt om enheten faktiskt skulle komma på riktigt."

Detta måste vara plockat ur ett sammanhang, för självklart är det inte så att jag söker klagandet som nummer ETT eller att jag skulle förakta en värld där människor äntligen kan må bra, där fred, samhörighet och medkänsla vore tråkigt! Det är ungefär så diametralt motsatt mina önskningar man kan komma. Däremot så känner jag en passion i att få spräcka lögner, myter och diskussionsmässigt krimskrams som inte leder nånvart. Men känner också en oerhörd leda över denna förljugna värld.

"Vi måste lyssna på varandra och jag blir besviken när de ord jag möts av när jag läser en text om hur världen ska förbättras inte genomsyras av förståelse, acceptans, kärlek, medmänsklighet och lösningsinriktat och inkluderande tänkande."

Jag är i min privata och verkliga värld känd för att vara en god lyssnare, någon som kan känna in och t.o.m. kunna förstå och uttrycka andras ledsamheter.

Men David, det räcker inte! Det räcker inte alltid! Kan DU förstå det?
Man måste DESSUTOM våga spräcka lögner, man måste våga smula sönder gamla koncept som inte skapar något än ett fruktlöst kretslopp. Speciellt inte när det finns krafter i vår värld, som förväntar sig att att vi JUST och PRECIS ska göra så, för att deras makt ska kunna bibehållas.

Det räcker inte enbart med att vara snälla och goa med varandra, för med varje lögn man hotar, så gör man också de som tror på lögnerna illa.

Vi lever i en dualitet och bästa sättet att hantera den är att försöka verka i balans.

Jag fick ett bra lästips från en läsare här och citerar därifrån:

"Jag kommer att ta död på alla era heliga kor så att vi slutligen kan anamma sanning, rättvisa, visdom och fred.

Och avslutningsvis, om du tänker på vad det står i krönikan så är det faktiskt min uppmaning till grupper att släppa på alla de incitament som idag skapar krig. Jag skriver om hur viktigt det är att vi söker förståelse för varandras politiska och religiösa ytterligheter, att vi måste mota rädslorna som vi drivs av, att vi måste se upp med den makt som skapar krigen.

Hur många skriver om detta i bloggvärlden?

Om du söker gnälla på de som ratar andra så kan jag garantera att det finns frodigare platser att göra det på.

Mats

mats

January 11. 2009 07:08

Fredrik

Hej på er,

kan inte låta bli att kommentera.
Inom nyandligheten finns en rädsla att vara elak, ond, olyssnande, egoistisk, ja hela raddan av egenskaper som är diametral det man förväntas vara.

Med andra ord skapas en ny meninglös religion.

Sådan är även min erfarenhet. Jag har satt igång många händelser, inspirerat många människor att göra det hjärtat säger. Men tyvärr, fruktlöst. Alltför många är alltför beroende sin tro, sin salighet, sin nåd hos andra människor.

Därför har alltför få lärt sig vad förlåtelse verkligen är.

Alla dessa godhetens apostlar, nä, jag tänker på en god vän till mig, en fd missbrukare som växlade över en dag och kastade av sitt gamla liv och började föreläsa för ungdomar på skolor om baksidan på droger, alkohol och att finna en mening i tillvaron.

Han menar att det finns en skräck hos vuxna, föräldrar och lärare att prata om det som är negativt. Om det som är kass! Istället finns en anda av att aldrig kritisera, aldrig säga ifrån, aldrig ens försöka VARA vuxen. Utan endast en soldat i godhetens armé.
En annan sida av fundamentalismen.

Keep on Mats...

Fredrik

Fredrik

January 11. 2009 19:21

mats

Tack Fredrik!

Jag har inget annat val än att "keep it coming"!

Mats

mats

February 4. 2009 19:43

Rune

Ja det tog ju tid att klarlägga och som vanligt genererar det inte så stor uppmärksamhet

“Den 6 januari dödades 43 människor utanför en av UNRWA:s skolor i Gaza. Nu klargör FN-organet att alla döda befann sig utanför skolan”

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?a=880348

Hamas policemen have seized thousands of blankets and food parcels that were meant to be distributed to Palestinian civilians in Gaza, UN officials say.

http://news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/7869704.stm

Rune

Add comment


(Will show your Gravatar icon)

  Country flag

biuquote
  • Comment
  • Preview
LoadingBloggtoppen.se Vardagsbetraktelser bloggar Allmänt Blogglista.se Creeper