SEE ARTICLES IN ENGLISH ON THE NEW BLOG - BEYOND

Robotfolket


Av Mats Sederholm & Linda Bjuvgård

Vi har idag nöjet att få skriva om vår bok Robotfolket som nu är färdigtryckt och till försäljning.

Boken är ett närmare tre år långt projekt som tagit det mesta av vår fritid och kraft. Det har varit en resa som omfattat oerhört mycket.

Robotfolket är nästan helt och hållet skriven under nattens magiska timmar. Det är den enda tid som ges till två heltidsarbetande föräldrar. När arbete, släktingar och en del vänner tycker att man borde anpassa sig till det vanliga robotlivet och leva ”som folk”, eller enbart gå upp i sin familj, så har vi valt en annan väg. Att enbart leva det lilla livet gör en liten. De som styr och ställer med alla människors enstaka liv, gör det från en annan utsiktspunkt. Vill man bryta med det, så måste man också vara beredd att bryta med det lilla och nära. Man måste plugga ut sig ibland, man måste göra det i levande livet, trots en konstant trötthet, ovisshet och trots alla de skavsår man får när man sticker ut för mycket. Livet självt måste bli till en slags aktivism. En levande gestaltning.


Robotfolket är en äventyrsroman. Det är den form vi valt för att förmedla mycket av det som läsare finner här på Klar Sikt.  Och Robotfolket kan läsas som ”bara” en äventyrsbok men vad vi erfarit från provläsarna är att den äter sig in i läsaren och skakar om.  De ”informativa delarna” återkommer i boken i form av en undervisning på åtta delar och förmedlas av ett i boken ganska så udda och insiktsfullt sällskap med historiska rötter.

Skillnaden mellan en bok och enstaka krönikor är att man ges möjligheten att få bygga ett samband, att kunna dra strecken mellan punkterna. Robotfolket gör det. Boken skakar hand med den vanliga människans vardag men vecklar också upp ett segel som spänner från människors vardag ut till dolda sällskap och den maktelit som kontrollerar världen. Vi vill beskriva hur. Vi vill förmedla dessa sammanhang till människor i allmänhet.

I den meningen är boken så långt vi erfarit, fullständigt unik!

Den vill nå ut till människor i stort, därför är den en äventyrsroman och inte en ren upplysningsbok.

Så, vad handlar boken om? Nedan baksidestexten:

”Vi har ett jobb att utföra, William, innan världens människor förvandlas till ett robotfolk.”

Robotfolket är en roman som börjar i vardagen där huvudkaraktären William en dag får ett brev från sin mamma som varit död i tjugofem år. Ett brev som chockar den existentiellt uttråkade familjepappan.

I brevet avslöjar mamman att hon har verkat i ett globalt, dolt och tusenårigt gammalt sällskap. De för en kamp mot en världsomspännande organisation med både historiska och mytologiska rötter.

Mamman varnar för en förestående förändring av världen och människan. Ett kommande paradigmskifte orkestrerat av den mäktiga Organisationen. William får ledtrådar och gör fynd som kan avslöja och hindra en mänsklig mardröm.

Han dras ut ur sin familj och in i ett äventyr tillsammans med mammans gamla vänner som delar med sig av sin syn på hur vår värld fungerar. En undervisning på åtta delar som berättar om hur vårt samhälle kontrollerats och formats genom historien.

William och hans nya vänner konfronteras med den omänskliga och rituella Organisationen som både jagar, mördar och gäckar sällskapet i deras jakt mot tiden.

Robotfolket tar med läsaren på en resa efter ledtrådar i Sverige och Europa samtidigt som den skakar om läsaren när den på sitt unika sätt avslöjar skrämmande sanningar om vår värld.  Robotfolket är på blodigt allvar, den har varit vårt sätt att få ut all frustration som vardagen ständigt genererar i form av orättvisor, maktmissbruk, dekadens och den orkestrerade globaliseringen vi alla dras med i. Den är vårt sätt att skrika till, att peka på alla de samband som berättar om en global agenda som riskerar att föra oss människor mot en helvetisk framtid.  Men den är också, enligt våra provläsare, kort och gott, jäkligt spännande.

Robotfolket går att beställa direkt från oss, se www.robotfolket.se och beställningsformuläret där. Eller direkt via mejl till info@robotfolket.se, skicka med adress.

Boken är inbunden med hårda pärmar. Den slutade på 489 sidor, inklusive för och efterord.

hemsidan finns en boktrailer(video) med bokcitat, våra egna ord om boken, och annat. Vi gjorde boktrailern i en kort och en lång version. På hemsidan finns också en länk till ett pressmeddelande/Infoblad i PDF, som man med fördel kan skriva ut och sprida till andra intresserade.

Vi avslutar med att tacka de som hjälpt till med provläsning och annat.

Tack till Hanne, Deisy, Lotta, Mikael Wälivaara, Jocke och lektören Ann.

Mats och Linda


Tags:
Categories: Allmänt | Krönikor av Linda | Krönikor av Mats | Nyheter & Produktioner

14 Comments
Sätt att kommentara: E-mail | Permalink | Comment RSSRSS comment feed

Comments

June 13. 2009 02:51

jerry

ska köpa så fort jag får nästa "lön".

Hur fixade ni tryckningen? Har ni kontrakt med bokförlag eller har ni fixat allt själv? Vem kontaktade ni för tryckning?

jerry

June 13. 2009 12:24

mats

Hej Jerry

Ser fram mot din beställning!

Vi har fixat ALLT själva. Inget förlag är inblandat på något som helst sätt.

Vi bestämde oss för att INTE använda Books-On-Demand tryck eftersom det är så dålig ekonomi att man inte ens kan sälja boken i en bokaffär. Så vi bad att få offerter från en fem olika tryckerier i landet och fick ett kanonanbud till slut.

Det kostar förstås men vi ville ha en kvalitetsbok på alla sätt.

Vi blev oerhört nöjda när vi packade upp två pallar med lådor häromdagen. Boken blev skitsnygg, den är maffig med bra färger återgivna på ett matt omslag, den är tung och har en tegelstenskänsla över sig.

Att inte få hjälp av ett förlag betyder att man får göra en hel del själv.

- Omslag, webbsida, banners, videotrailer, pressrelease m.m. är exempel på sådant som jag producerat själv. Men i mitt fall så är det ett rent nöje och en del av mina intressen sen långt tillbaka.

- Kontakter med media, bokhandlare som nu är i full gång är en annan sak. Men det är kul att få marknadsföra sitt eget alster.

- Distribution är ytterligare en sak.

Men inget är på något sätt omöjligt. Allt går att göra privat, bara man tar reda på hur i förväg.

Mats

mats

June 13. 2009 17:24

linda

Hej Jerry!

När du också en dröm om att ge ut en bok?

Det är ett jäkla slit kan jag lova, men ändå värt det när man får se den färdiga "produkten". Jag har varit den utav oss som varit gnälligast och minst driven, men ändå gett mig fan på att slutföra varje enskilt steg i slutändan. Viljan är stor hos mig med, men jag har en och annan "hang up" när det gäller att dra på mig uppmärksamhet, något som får mig att dra benen efter mig. En annan orsak är att jag först var gravid (vilket drog ner på min kapacitet en del) och sedan också (av praktiska skäl, bl a amningen) tar ett större lass med att ta hand om vår bebis.

Men, trots det, är jag och har varit lika delaktig i det rent konstnärliga och kreativa arbetet med boken och marknadsföringen, även om Mats har fått lov att göra mer av det praktiska. Ett exempel är omslaget där Mats är den som suttit med Photoshop och Lightwave 3D och "målat" fram bilderna, medan vi delat på tankearbetet och kreativiteten.

Summa sumarum kan man konstatera att det är bra att vara två som skriver tillsammans. Smile Och inte bara rent praktiskt, utan för nöjet att få dela glädjen och alla "galna" idéer med någon under resans gång.

Vänligen
Linda

linda

June 14. 2009 03:34

jerry

Allt går att göra privat, bara man tar reda på hur i förväg.

Ja hoppas fan det. Mitt eget sätt att "nå ut" är inte i nuläget att skriva en bok, däremot att skriva musik och låttexter, och ja jag vill inte bi uppäten av skivbolagsmaffian.

En bok blir det nog nån gång i framtiden, typ om tio år minst, om vad vet jag inte och inte hur heller men det känns så bara.

jerry

June 14. 2009 10:11

Camilla Persson

Hej Mats & Linda!
Gratulerar till att ni lyckats få ut Robotfolket. Wooow!
Snygg PR i spelfilms-stil. Ska bli spännande att läsa.

Best wishes,
Camilla

Camilla Persson

June 14. 2009 12:27

mats

Hej Camilla

Ser fram mot din beställning och vad du ska tycka om boken.

"Snygg PR i spelfilms-stil. "
Ha! kul att höra. Ja det kanske är bra att man inte är van att lansera böcker och tänker film i stället.

Missa inte boktrailern på hemsidan (Det kan var därifrån du fick intrycket)

Ha det
Mats

mats

June 15. 2009 22:33

Fredrik Larson

Hej på er Linda och Mats!

Grattis till boken!

Även jag har gjort detsamma med min! Funkar bra. Håller på att lansera den.

Jag vill köpa ett ex av er! Har ni någon beställningsprocedur?

All lycka till er och erat verk!!

Fredde

Fredrik Larson

June 15. 2009 22:55

mats

Hej Fredde

Tack!

Boken kan beställas via best. formulär på www.robotfolket.se eller om du mejlar namn och adress direkt till info@robotfolket.se

Det gäller förstås alla som är intresserade.

Lycka till själv Fredrik med din bok("http://www.fredriklarson.se/new-page2.html), såg att du använt dig av Vulcan.

Ha det!
Mats

mats

June 15. 2009 23:50

Fredrik

Hej Mats!

Jag la upp den på Vulkan, ordnade distribution mm den vägen och förhandlade med dem om att trycka en mindre upplaga men de gav mig bara dåliga bud - så nu har jag tryckt upp 170 ex själv och säljer ur handen för ett bra pris!

Print On Demand får skärpa sig. De är för dyra!

Fredrik

June 17. 2009 21:51

Carina

Hej Linda och Mats
Nu har jag äntligen boken och ska börja läsa den i kväll. Jag är verkligen nyfiken på vad ni skrivit. Läst förordet redan och det lovar gott. Kommer med kommentarer om min upplevelse av den om ni är intresserade av det. Men jag ska ta god tid på mig att läsa den så det dröjer nog.
Och förresten, grattis till bokenSmile
Carina

Carina

June 17. 2009 23:24

mats

Hej Carina

Ja de första beställningsexemplaren OCH recensionsexemplaren ramlar ner i brevlådorna hos folk nu i dagarna och.... det känns lite nervöst faktiskt.

Kom gärna med kommentarer och ta den tid du behöver.

När man hållit på så länge med samma innehåll så blir man till sist blind. Ibland tycker man att boken är ganska torftig och släpig. Andra dagar känns den fullständigt genialisk och spännande.

Hörs
Mats

mats

July 2. 2009 14:38

Carina

Har precis läst ut ”Robotfolket”. Svepte den i ett streck och kände igen mig i det mesta som handlade om vardagen. För mig var det väsentligaste själva undervisningen som William fick och som därmed också jag fick ta del av. Precis som William upplever jag också blandade känslor inför all information som trots att den känns så helt rätt och sann samtidigt är så hissnande ofattbar. Hur har vi kunnat låta detta ske och vad kan jag som enskild individ göra åt det? Vad är det jag egentligen vet av allt det jag tror mig veta?

Det slår mig att vi har berövat oss eller berövats rätten till livet. Den frihet livet ger oss har glidit oss ur händerna. Vi utnyttjar inte längre vår rätt att tänka, känna, säga och göra som var och en av oss finner för gott så länge vi inte kränker någon annans rätt till detsamma. Vi tiger med sanningen, vi handlar i ond tro för vi tror oss inte kunna annat eller för att vi inbillats tro att det finns en ”sanning” , en rätt  som experter, allmänheten, staten, vetenskapen har patent på och som vi ”som inte vet bättre”  måste finna oss i. Vår lojalitet är inte där den borde vara, där vi djupt inom oss känner att den är; hos människan, det medmänskliga, det vardagliga livet och tillvaron.
Hur ofta möts jag inte av argument som ” vi har lagar och riktlinjer som vi måste rätta oss efter hur ogärna vi än vill  och det är bara att gilla läget” eller ” nu är det som det är och det är politikernas sak att ändra på förhållandena” eller ” det finns helt enkelt inga pengar, inga resurser”  eller ” det finns de som har det värre”, ”det är likadant för alla och det är ändå inget att göra åt”.

Och många av oss vågar inte längre eller orkar inte längre ta ansvar och tänka själva utan väljer att gömma oss bakom lagar, riktlinjer och instruktioner eller vad allmänna oponionen för tillfället anser. I och med det förlorar vi också vår förmåga till frihet, kreativitet och handlingskraft.  Vår gemenskap går förlorad och vi bryr oss inte längre om att underlätta tillvaron för varandra eller agera när vi märker tendenser som inverkar negativt på andras eller vår egen integritet, frihet  och makten över våra egna liv, våra tankar, våra intentioner.Att det här skulle kunna vara styrt och planerat känns skrämmande.

Informationen i boken har påverkat mig på flera olika sätt. Jag ser företeelser och reaktioner både hos mig själv och andra på ett helt annat sätt. Jag blir inte lika upprörd när människor i min omgivning ”hycklar”  eller smiter undan egenansvar och jag ger mig rätten att  säga min mening och vara rak och ärlig om hur jag ser på saker och ting med ett större lugn, med fattning. Jag medverkar inte längre till att ”tysta ner” obehagliga sanningar av ”lojalitet” mot verksamheten eller av rädsla att uppfattas som obekväm men jag har inte heller ett lika stort behov av att få ”kräkas ur mig” i tid och otid.  Jag känner mig  inte längre lika förvirrad  och frustrerad helt enkelt eftersom mycket av budskapet i boken bekräftar mina egna tankar och känslor inför tillvaron. Jag, liksom var och en av oss, har rätt att vara mig själv och själv avgöra vad jag tycker är viktigt och lyckosamt.

Och jag tror också som Thomas skrev att vi måst kämpa FÖR något. Vi måste kämpa för människans rätt till sin frihet, till sin rätt till livet. Vi måste uppmuntra varandra att våga tänka själva och att börja bry oss om det mänskliga hos varandra. Både bejaka våra olikheter och värna om det  vi har gemensamt …och börja ta ansvar för oss själva, för livet och tillvaron. Vi ÄR på god väg att bli robotar och det leder inte till någon förbättring av världen.

Tack Linda och Mats för att ni skrev boken.
CarinaCarina

July 3. 2009 10:59

mats

Hej Carina

Tack så oerhört mycket för all respons.

"Precis som William upplever jag också blandade känslor inför all information som trots att den känns så helt rätt och sann samtidigt är så hissnande ofattbar. Hur har vi kunnat låta detta ske och vad kan jag som enskild individ göra åt det?"

Känns som den stora kärnfrågan som så många bör ställa sig. Men man ställer å andra sidan inte den frågan om man inte "vaknat".
Frågan kändes som kommen från hjärtat!

"Jag känner mig inte längre lika förvirrad och frustrerad helt enkelt eftersom mycket av budskapet i boken bekräftar mina egna tankar och känslor inför tillvaron."

Och detta var ett av bokens syften. Att skapa igenkänning. Det var inte särskilt svårt, det var mest ett rent nöje att få skriva ur sig sådant man själv upplever till vardags.

"Vi måste kämpa för människans rätt till sin frihet, till sin rätt till livet."

Det är så enkelt och ändå är det för många så luddigt. Det behövs strukturerad information när man, "avprogrammerar människor" från uppkopplingen. Det är mitt tips. att tänka över hur man får människor att inse att de är på väg att fastna i en kokong.

Tack igen Carina för denna fantastiska recension där du plockat upp så många kärnpunkter ur boken.

Mats

mats

July 9. 2009 01:00

mats

Hej

Robotfolkets hemsida www.robotfolket.se är nu uppdaterad med flera läsares omdömen.

Mats

mats

Add comment


(Will show your Gravatar icon)

  Country flag

biuquote
  • Comment
  • Preview
LoadingBloggtoppen.se Vardagsbetraktelser bloggar Allmänt Blogglista.se Creeper