SEE ARTICLES IN ENGLISH ON THE NEW BLOG - BEYOND

Stenmonument och prästerskap


Av Mats Sederholm

”Skyltstriden trappas upp vid Ale Stenar” var rubriken på en nyhetsartikel i DN för några veckor sedan. Lite kittlande eftersom det bara var 1 ½ år sedan jag och Linda var där. Det är en urskön plats vid den skånska sydkusten. En 20-30 meter ovanför havet och mitt på det gröna gräset breder en konstruktion av stenar ut sig.


Men det pågår ett bråk om hur gammal platsen är. Bob G Lind, en fristående forskare, hävdar att platsen är en 2700 år gammal solkalender medan etablerade astronomer och Riksantikvarieämbetet menar på att det inte stämmer och att stenarna är en skeppsättning från 700-talet. Skeppssättningar förekommer som oftast på gravplatser men några spår efter gravar finns inte här.

Okej, två synsätt på vad denna formation av stenar är för något. Skulle man kunna tänka sig att det kan få finnas två uppfattningar, kan man tänka sig att det i demokratisk anda få finnas två synsätt som umgås sida vid sida? Självklart tycker man, men nej!

För några år sedan byggde Riksantikvarieämbetet en betalkur och tog betalt för inträde. På så sätt kunde de stänga ute Bob Linds teorier. De hade dock missat att begära byggnadstillstånd för kuren och åkte på böter. De fick riva ner den. Efter detta levde de två uppfattningarna sida vid sida. De två olika synsätten på stenarna hade två olika skyltar och besökarna kunde ta del av informationen på båda. Låter väl okej.

Men nu är det inte fred som en del är ute efter, utan ett absolut tolkningsföreträde. Vetenskapen anser ju inte att de är en del av sanningen, de ÄR sanningen och likt vilken religion som helst så drivs delar av den av fanatism. Länsstyrelsen bestämde i våras att alla skyltar skulle bort. Bob Lind, alternativforskaren tog då med sig egna skyltar som han använde vid guidade turer.

Myndigheterna och den etablerade vetenskapliga prästerskapet såg rött.  Länsstyrelsen hittade då på en lag som sa att om man bar med sig egna skyltar såsom Bob Lind gjorde skulle man tvingas böta 20.000!


Makten talar!  Och rent ut sagt, hur fan kan man tillåtas göra så?!

Thomas Romberg på länsstyrelsen säger:
”Syftet med ett naturskyddsområde är att man inte ska behöva utsättas för olika typer av information eller påverkan”

Ehh vänta nu, den där kommentaren innehöll så många spännande kryddor att det nästan inte går att tömma på smaker.

- Du stackars besökare ska inte behövas utsättas för mer än en åsikt. Om nu fascism är ett för starkt ord så är det minst sagt religiöst och påminner om tio guds bud där du inga andra gudar ska ha jämte mig.
- Syftet med ett naturskyddsområde är alltså INTE främst att du bara ska få njuta av det och förundras!!??
- En åsikt(bara länsstyrelsens) är inte påverkan, men två är det!!! Jag som trott att det är mångfald som ger insikter och inte enfald.

DN-reportern frågar:

”Istället för detta förbud, hade det inte varit enklare att låta saken bero?”

Thomas Romberg svarar: 

”Kanske det, men tänk om Pölsemannen (Korvspecialist) kommit och dragit upp en korvvagn dit bara för att det är mycket folk, hur skulle vi hantera det”


!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Kan vi åtminstone vara överens om att denne man från länsstyrelsen INTE tillhör de som har skylten ”En annan värld är möjlig” hängades hemma på väggen. Han var förmodligen heller inte en del av hippirörelsen på 60-70-talet och talade om ”Turn on - Tune in - Drop out”.

Nåja, den här historien har i alla fall ett gott slut.

Miljödomstolen har gett Bob Lind rätt. De anser att Länsstyrelsen beslut saknade rättslig grund.

Fortfarande finns det halmstrån av vett och sans att hålla sig kvar vid.
 

Om Ale stenar känns vackert och inspirerande så vet jag inte riktigt om nästa gåta gör det. För, förvisso handlar det fortfarande om stenmonument, och fortfarande är det ett mysterium, men sedan är det slut på jämförelserna.

Jag pratar om ”USA:s Stonehenge”. Om ”Instruktioner för en efter-apokalyptisk värld”

I nordöstra Georgia USA, står fem stycken, fem meter höga och polerade granitblock, liknande monoliterna från filmen 2001.

Georgia Guidestones är ett mysterium. På blocken finns inskriptioner som berättar om solen och månens rörelser. Men mest intressant är att granitblocken är ingraverade med instruktioner om hur mänskligheten borde leva en dag när denna civilisation tagit slut. Instruktioner skrivna på åtta olika språk.

Men vänta nu, när restes de här … VEM gjorde .. och VARFÖR?

Historien har sin början en fredag eftermiddag 1979 när en man klev in på en granitinskriptions- firma. Han hette Robert C. Christian och påstod sig komma på uppdrag av en ”liten grupp lojala amerikaner”.  Christian förklarade sin beställning av de oerhörda granitblocken med att de skulle fungera som en kalender, kompass och klocka. Men blocken skulle också graveras med instruktioner skrivna på världens mest vanliga språk. Engelska, spanska, ryska, kinesiska, arabiska, hebreiska, hindu och swahili.

Inskriptionerna skulle innehålla budskap till en eftervärld. Till människor som skingrats efter det att mänskligheten närapå kommer att ha utplånats. Instruktioner till hjälp när en ny civilisation ska skapas.


Den 22 Mars 1980 var monumenten uppförda.

Så hur lyder då instruktionerna till mänskligheten?

• Vägled fortplantningen med vishet – förbättra hälsa och mångfald.
• Ena mänskligheten med ett levande nytt språk.
• Led passion – tro – tradition – och allt med balanserat förnuft.
• Skydda folk och nationer med rättvisa lagar och rättvisa domstolar.
• Låt alla länder styra sig själva och lös externa skiljaktigheter i en världsdomstol.
• Undvik småaktiga lagar och värdelösa myndighetspersoner.
• Balansera personliga rättigheter med sociala skyldigheter.
• Prisa sanning – skönhet – kärlek – i sökande efter harmoni med det oändliga.
• Var inte en cancer på jorden – Lämna utrymme för naturen – Lämna utrymme för naturen.

Ganska så hyggliga instruktioner. Inga världsordningar, respekt för naturen, mindre byråkrati, ett ansvarsfullt samhälle och mer rättvisa. Kan dock inte riktigt förstå detta med att vi ska ha ett och samma språk! Men bortsett från det så är det lite lockande.

Det är bara det att jag utlämnat den första instruktionen. Och är det inte typiskt att det alltid är nåt skit som ska jäklas. Den första instruktionen lyder:

• Bibehåll mänskligheten under 500.000.000 i evig balans med naturen.

Och om det finns, låt oss säga 600 miljoner efter ett tredje världskrig, ska vi skjuta av 100 miljoner då eller?

Det finns idag resurser till att låta sex miljarder leva i materiell välfärd. Så… vad är poängen? Varför??

Jag vet att många människor har den här uppfattningen, att vi är för många på jorden. Men få av dem är medvetna om att vi skulle kunna leva väldigt gott på den här planeten, om normerna för mänskligheten vore annorlunda. Om världen INTE byggde på rädsla, i form av konkurrens, pengar, makt, orättvisor och korruption.

Och inte sällan brukar det krypa fram rätt så obehagliga synsätt när man frågar samma personer om VILKA människor som liksom är för många! Du själv kanske, delar av din familj?

500.000.000 är för övrigt fortfarande tilläckligt många för att utplåna planeten. De som hotar utplåna planeten just nu är endast ett fåtal. Kanske bara 100 personer. Resten av mänskligheten lever i en existentiell affärsidé implementerad av ett fåtal människor. Ett regel/normsystem som kontinuerligt upprätthålls och ges legalitet via media, skolor, politiker, ekonomer och inte minst våra medmänniskor. 

Men vilka var det som författade instruktionerna? Inget vet.

Men ryktena är många. Satanister, ett hemligt sällskap som tillber Lucifer, den globala eliten (New World Order) eller Rosenkorsare är några av dem.

Jag vet inte men det finna en hätta av elitism över instruktionerna. Inte den där visheten som kommer från exempelvis indianer. Snarare samma stelbenta, inordnade och regelorienterade budskap som Länsstyrelsen bjuder på.

För mycket folk och det blir svårhanterligt liksom. Jag misstänker att en sån som Bob Lind inte skulle fungera tillsammans med de andra välordnade 500.000.000 människorna, om de lojala amerikanerna fick bestämma. Och förhoppningsvis inte jag heller.

Mats  

Läs mer på Wired Magazine    
Tags:
Categories: Krönikor av Mats | Mytologi/Magi

6 Comments
Sätt att kommentara: E-mail | Permalink | Comment RSSRSS comment feed

Comments

August 3. 2009 22:19

Fredrik Larson

hej mats,

Intressant med de här kraftplatserna, du har säkert mer kunskap kring dem!
Det sägs även att new york ligger på en enorm kraftplats...
Och det här med att ringa in sjuka budskap tillsammans med lite försynta, humana och på sin rätt, lite förnuftiga vägledningar... ja vad säger man?

dock såg jag en dokumentär igårkväll om Sao Paolo - en riktig sjuk stad. Som en studie i dualism. I extrem form.

Har förresten läst boken klart...
Återkommer!

Fredde

Fredrik Larson

August 3. 2009 22:54

mats

Hej Fredde

Nja, jag är ju inte riktigt en sån där kraftplats-expert. Inte mer än att jag brukar hålla utkik efter s.k. sex-punkt-system. Platser i naturen som utgör jordiska "andningshål" mot kosmos. Brukar försöka känna in såna platser själv när man är ute i skogen, men nån teoretiker är jag inte.

Ska bli spännande att höra va du tycker om boken längre fram.

Ha det
Matsmats

August 20. 2009 11:06

Karin

Var vid Ale stenar förra helgen, för andra gången. Det är verkligen en helt underbar plats. Jag som aldrig förr kunnat känna energier, kunde nu känna vilka starka energier där är. Mina tankar gick ungefär; Oavsett om vi känner dessa energier eller inte, det spelar inte så stor roll. Kanske många känner glädje, tacksamhet osv, över platsens skönhet - tror att sådana här platser påverkar oss alla, utan att vi vet om det. Självklart påverkar det mer om vi känner någon slags medvetenhet och önskan om att känna. Men, den gör något gott för alla som besöker den.

Håller sen med Fredde L, om den andra platsen i USA, ja vad säger man. Men, på något sätt är den som alla missriktade handlingar till att skapa något som man själv ser som det bästa och godaste, ett misstag. Och vad gör man bäst med misstag, ser dem och lär sig. Det är ju en förprogrammerad människa som gjort detta. Hur många monument finns egentligen från alla människor som vill skapa något bestående för eftervärlden. Tänker då inte bara på uppställda stenar med inskriptioner utan även mer bildligt. Personligen kan jag genom monument som dessa ännu tydligare se, mina egna mönster och vad jag tror är rätt och fel. En god vilja räcker ju uppenbarligen inte alltid. Äh, märker att jag börjar bli flummig/luddig. Vet inte om någon hängde med där?

Iaf, hörde att Bob Lind varje kväll får plocka ner alla sina papper och plakat, i annat fall blir han anmäld för nedskräpning. Så får han sedan ställa upp allt igen på morgonen nästa dag. Undrar vad vi kommer att säga om allas våra företeelser om hundra år, eller bara om 4-5.
Bästa hälsningar

Karin

September 10. 2009 16:44

jan ejdesjö

The Georgian guidestones

Vilken slump att stenarna blev klara 22/3 ! Ständigt dessa tal, skull&bones 322 !

MvH Jan

jan ejdesjö

September 11. 2009 10:36

mats

Hej Jan

Ja kanske det. Det förvånar mig inte det minsta om det finns samband.
Skull & Bones m.fl. ser världen i symboler.

Mats

mats

September 21. 2009 14:53

Linus Granström

Hej!

Jag var själv nere och besökte Ale stenar för två somrar sedan. En fantastiskt vacker plats, perfekt för att man ska kunna se horisonten ca 180 grader. Perfekt som ett solur. Stjärntecken på stenarna, samt mycket annat, vittnar om dess astrologiska användning. Jag fick en chans att prata lite med Bob angående Graham Hancocks arbete med pyramiderna etc. samt de undersökningar som bevisat att Stonehenge inte byggdes som en gravplats. Detta var något han ville få gjort vid Ale stenar men som staten inte ville finansiera.
Det finns så många arkeologiska platser där alternativa teorier förtrycks beroende på vetenskapliga, men kanske främst kulturella dogman.
Jag köpte iaf en folder av Bob som står i min bokhylla.

Tack för en bra artikel

MVH
Linus

Linus Granström

Add comment


(Will show your Gravatar icon)

  Country flag

biuquote
  • Comment
  • Preview
LoadingBloggtoppen.se Vardagsbetraktelser bloggar Allmänt Blogglista.se Creeper