SEE ARTICLES IN ENGLISH ON THE NEW BLOG - BEYOND

Svininfluensan och tankekriget


Av Mats Sederholm


Så står det klart. Det som ett fåtal anade och ville lyfta fram förra hösten, nämligen att svininfluensan och vaccinationshysterin var en bluff, ett överdrivet påhitt utan verklig täckning.

Debattörer, media, vetenskapliga skribenter och konservativa försvarare av samhällsordningen kallade ifrågasättandena för konspirationsteorier.  Myndiga läkare och professorer som med en allvarlig och vuxen ton framträdde i tv och som uppmanade till vaccination hade INTE koll på läget. Medias skrämselpropaganda var INTE berättigad. Nu när pandemin, som aldrig varit en pandemi, officiellt är över enligt WHO så visade det sig att de två miljoner människor som skulle dö stannade vid 18.000!

Den katastrofkommitté inom WHO som bestämmer huruvida en influensa ska klassas som en pandemi består av femton personer. Sex av dem har erkänt att de får pengar från läkemedelsindustrin i olika sammanhang och i olika former.
Sverige kastade bort hundratals miljoner på onödigt vaccin för att, i mitt fall, förhindra feber och snuva i typ två dar.

Men den största förlusten består i att samhället vann lobbyingen, de lyckade ta befälet över människors tankar och egna instinkter. De vann tankekriget.

Den 16:e september förra året, mitt under den värsta hysterin, skrev jag i en artikel på Sourze:

"Inte minst har svininfluensahysterin påmint oss om hur medias bilder går före fakta och sunt förnuft."

Om man är journalist och påstår sånt här så ramlar man självklart ner på karriärsstegen. Det är "politiskt inkorrekt". Den Österrikiska journalisten Jane Burgermeister blev anklagad för en serie brott, helt uppdiktade, för att på så sätt bli undanröjd.

Det viktigaste man nu kan göra är att just påminna sina medmänniskor om hur lätt samhället kan styra människors tankar och handlingar. Gammelmedia och konservativa samhällskrafter samt individer står på ena sidan, sanningssökare och självständigt tänkande människor på den andra.

Historien om vaccinationshysterin är som sagt ett utmärkt exempel att använda sig av för att få människor att vakna. Ett annat är den nobelprisbelönade klimatpanelen IPCC med sina bluffrapporter om glaciärsmältning på Himalaya, eller propagandisterna och lögnarna inom forskarkåren( det s.k. "Climategate") och inte minst den kända grafen "hockeyklubban" som berättade om temperaturutvecklingen och som fabricerats fram av forskare kopplade till IPCC. Bluffen om massförstörelsevapen som ledde fram till Irakkriget var ett annat exempel.

Hoper av experter och drivor av människor som ogillar åsikter mot strömmen är ingen lätt match att stå emot för er som fortfarande undrar "vem ska man tro på". Men det är nödvändigt med fler människor som törs stå stadigt när koncensusstormen viner och när omgivningen pekar finger åt en.

Tankekriget kommer att intensifieras allteftersom världen byter skepnad och gamla auktoritära krafter förlorar greppet. Konservativa krafter mot sanningssökare, vilken sida väljer du?

Mats

Debattlänkar: SvD Aftonbladet

Krönikan finns också publicerad på sourze


Tags:
Categories: Hälsa/helande | Krönikor av Mats

11 Comments
Sätt att kommentara: E-mail | Permalink | Comment RSSRSS comment feed

Comments

August 13. 2010 13:18

carina flink

Om det är så att det finns krafter i samhället som medvetet vill ta livet av stora delar av mänskligheten så är det fasansfull och skrämmande. Men jag tycker det är skrämmande och fasansfullt i sig att större delen av människorna låter sig styras av en minoritet som bara verkar se till marknadens behov. Att vi tror på ett system som borde vara förlegat för länge sedan. Att vi finner oss i att det produceras en massa skräp som inte egentligen är till nytta för någon. Att vi köper varumärken och att vi utan att protestera handlar i ”ond tro”.
Att vi måste göra ett och annat, som vi egentligen inte vill, för att vi måste ha pengar för vår försörjning är en sak. Men att vi dessutom identifierar oss med vårt yrke och med den policy vår ledning står för är en helt annan.
Och visst är det så att jordens resurser finns, de existerar,  vare sig det finns pengar eller inte. Pengar kan inte framkalla jordens resurser, de kan bara användas till att köpa dem eftersom vårt system är uppbyggt som det är. Men jorden, vattnet, ja, alla de resurser som jorden ger, finns ju där ändå, oavsett hur vårt system är uppbyggt. Vi har precis allt vi behöver men använder det till en hel del massa onödvändigheter som tär på jordens resurser. Och det trots att en större del av mänskligheten inte ens har mat för dagen och kanske inte ens vatten som går att dricka.
Vi bidrar till allt detta i och med att vi inte protesterar. Vi är den farliga tysta massan som rycker på axlarna och låter oss drivas med strömmen eftersom det är bekvämast så.
Hur det ska gå till att vända på utvecklingen mot en mer human och rimlig värld där pengar blir till den petitess det egentligen borde vara, har jag ingen aning om. Men jag tror att vi måste börja våga säga ifrån varje gång vi möts av oegentligheter och också stå upp för och sätta ord på det som alla vet men ingen pratar om. Och vi bör stötta den som sätter sig till motvärn mot den rådande ordningen. Stötta den som vågar ifrågasätta och kräva ansvarstagande av dem som anser sig kunna diktera vad som är rätt och fel, sant eller falskt som t ex vad gällde influensavaccinet och massvaccineringarna.
Det är inte lätt att sätta sig upp mot den rådande ordningen eller att gå mot strömmen. Inte för någon. Men idag är det inte bara avsaknad av mod som fattas utan förmågan att tänka själv, att ha en egen åsikt, att våga agera efter sitt eget huvud.
När jag var liten undrade jag över att våra kossor fann sig i att stå bundna vid ett bås dagarna i ända under vinterhalvåret. Min pappa förklarade att så hade de tvingats göra i generationer så nu vet de inget annat. Det tror att det är så det ska vara eftersom de inte har något att jämföra med.

carina flink

August 13. 2010 16:17

Emma

För att vara väldigt begränsad och bara kommentera just influensahysterin. Vill man inte skydda sig? Just när det gäller något som kan döda en(även om det nu visade sig att det inte var det) så tar man väl ändå den säkra vägen före dne osäkra? kosta vad det kosta vill, typ.

Emma

August 13. 2010 17:06

carina flink

Jo, Emma, visst vill man det. Grejen är ju att all vaccinering mot vanlig influensa t ex ges till speciellt utsatta personer som löper risk att bli väldigt dåliga. Löper risk...
Och eftersom informationen vad gäller svininfluensan var sådan att alla löper risk, ja till och med att yngre löper större risk än äldre att bli riktigt dåliga, så visst känner man då att man vill skydda sig.
Och detta vet alltså även läkemedelsbolagen eller dem som har intresse av att sälja vaccin att människor gärna tar det säkra före det osäkra.
Det sorgliga är att trots att det inte fanns några som helst tydliga eller uppenbara belägg för att en pandemi härjade ( det fanns inte tillstymelse till pandemi, knappt ens till en epedimi) så slukade vi i oss det som läkemedelsverken och myndigheterna sa och tog för sant bara för att informationen kom från etablissemanget.

Det är detta som är så farligt. Vi är så snara till att ifrågasätta och vilja ha bevis när någon påstår något som går emot etablissemanget men när det kommer från etablissemanget så utgår vi snällt och naivt ifrån att det är sant och riktigt och ifrågasätter över huvudtaget inte, ber inte om bevis utan följer lydigt strömmen.

För om nu någon utanför etablissemanget hade påstått något liknande, hade du då tagit det säkra före det osäkra och låtit injicera en substans i din kropp som du inte har en aning om vad den innehåller? Nej, knappast.

carina flink

August 13. 2010 20:51

mats

Hej Emma

Carina har redan sagt det viktigaste. Vill bara förtydliga att det för oss här på Klar Sikt just handlar om att verka för en kultur där människor
själva törs ta beslut, att de vågar känna efter själva. Vi vill uppmuntra människor till att våga stå emot stora tankedrev.

Mats

mats

August 15. 2010 00:54

L

Jag undrar bara vad som händer nu.

De som gick på vaccinationsbluffen, kommer de ÖHT reagera? Bry sig?
Kommer detta fiasko tas upp av Karin Bojes på DN? (NEJ, NEJ TRO DEM INTE!)
Kommer folk att läsa hennes inlägg och tycka att hon har något förtroendekapital kvar?
Ska de som drev på denna bluff, ska de få stå till svars?
Kommer det bli NÅGRA som helt konsekvenser av detta avslöjande?

Svar:
Nej
Nej
Ja
Nej
Nej

Jag pratade med en vän idag ang. Bisfenol A. Hon svarar, "jo, jag vet, men om jag skulle oroa mig för allt, för akrylamid, för allt annat elände, så skulle jag inte orka leva."
Så, det är enklare att köra strutsmetoden och fortsätta som vanligt. HUR nära ska konsekvenserna komma folk för att börja fundera, hmmm, något stämmer inte. Kanske ska jag läsa på lite själva? för det är din kropp, ditt liv, dina barn... Och det där, "jo, jag vet att det är illa" men allt är OK ändå. VET i allt detta och inte GÖR något?

Jag är så frustrerad, för i stort sett alla, som jag tyckte hade koll, integritet, självständigt tänkande, de drar bara ner rullgardinen. Jag går helt bet på det här.

Jag är helt desillusionerad just nu. Det är en sån surrealistisk tid. Det är sånna uppenbara konspirationer, både bevisade och icke-bevisade, men ändå uppenbara, att jag inte kan begripa hur de flesta ÄNDÅ kan tuffa på som om ingenting.


Men, jag ger inte upp. Och jag är inte rädd. Och jag "går inte omkring och oroar mig". Jag tar reda på så mycket som möjligt, och lever som jag vill, och gläds åt så mycket fantastiskt. Agerar där jag kan. Skriver brev till myndigheter och politiker och får godda yxskaft-svar. Ska sammanställa dom sedan och publicera.

Men just detta är en gåta för mig. Hur man man bara väcka NÅGON ENDA ur denna törnrosasömn.

L

August 15. 2010 01:32

mats

Hej Lisa

Tack för ditt mejl och din totala uppriktighet.
Dina fem svar får alla rätt av Klar Sikt:s jury. Ha!

Vi är fler som upplever detta exakt likadant som dig och som dessutom inte ger upp.

"Men just detta är en gåta för mig. Hur man man bara väcka NÅGON ENDA ur denna törnrosasömn."
Jora, det går att väcka människor, men det är inte så många. Det här är ett tålamodskrävande kall. Fler och fler börjar ana att det som står i tidningar och vad som säga av politiker inte riktigt stämmer. För fem år sedan var det en helt annan värld faktiskt och för exempelvis 15 år sedan var alla öppningar till ett kritiskt tänkande 100% "stängt".

Men när man står där själv mitt i bland människor på jobbet, bland släktingar o.s.v. så kan det kännas riktigt tungt.

Många avvaktar och iakttar just nu. De står med en fot inne i den här världen där man upptäckt att: "Men va fan, det här är ju inte sant, ska ingen reagera?". En efter en tar sedan steget in. Men att tro att alla ska orka söka upp och se sanningen själva är naivt, men det behövs inte. Det räcker med ett tillräckligt fåtal för att det ska tippa över.

Tack för att du skriver här!
Mats

mats

August 15. 2010 06:04

carina flink

Hej Lisa
Du uttrycker väldigt träffande precis hur jag också känner det just nu. Den där tystnaden som uppstår och hur alla plötsligt vänder sig bort och blir upptagna av andra saker så det känns som man ropar i ett vakuum oavsett hur ödmjukt eller som i förbigående man tar upp något som har med detta att göra.
Det skapar inte någon debatt, leder inte till någon vidare diskussion, inte ens en oppinion. Allt blir bara tyst tills någon börjar prata om något annat. Som en tyst överenskommelse där alla är ense om att det här tystar vi bara ner.....och ändå, alla tycks ana, tycks veta men orkar helt enkelt inte bry sig. Och så börjar man prata om vädret eller det senaste på facebook, Ja, det är frustrerande.

carina flink

August 15. 2010 21:24

L

Tack för uppmuntrande ord, så jag inte känner mig helt ensam.

Jag märker oxå... att jag själv går omkring och börjar känna att... inget är på riktigt. ALLT är en dröm. Det är som om att den tystnaden, som Carina känner igen sig i, som kanske beror på någon slags rädsla att bli anklagad för att inte vara i allians det likriktade med konsensusSverige, och jag kan förstå denna rädsla för man kan bli anklagad för både det ena och det andra om man inte köper den politiskt korrekta linjen, gör att det inte uppstår någon diskussion alls. Och det är väldigt skrämmande. För, om vi inte kan tala om precis allt, även det mest heliga, eller det mest skrämmande, då uppstår ett slags vakuum, där allt blir overkligt och på låtsas, och inget blir sagt. Och myterna och halvsanningarna, eller lögnerna får totalfäste. Journalister får inte ställa obekväma frågor och politikerna får aldrig någonsin vara ärliga och mänskliga. Hela agendan är skriven innan och alla standardsvar för att garantera att inget blir sagt, oreras ut. Och vi vanliga dödliga griper efter petitesser i en låtsasvärld som mals ner och serveras i media. Precis allt blir på låtsas. Till och med sanningen.
Nu ska jag gå och vara lite konkret och kreativ ute i naturen. Smile Det var väldigt skönt att få lite feedback, just nu i mitt liv. Tack!

L

August 15. 2010 22:27

Perra J

Utomordentligt inspirerande kommentarer av Carina, Lisa och andra!
Och jag känner igen detta "vacuum" också: Det finns en punkt där folk inte verkar bry sig längre, det blir bara tyst. Och det känns enormt frustrerande.

Men, hade det inte varit värre om det hade kommit tvärsäkra reaktioner: "Det är dens eller dens fel, alltihop!", eller nedsättande kommentarer, som "Vem är då DU att uttala dig om det här!?" (den attityden var mycket vanlig för 10-15 år sedan).

Jag läste en bok av Caroline Salzinger om en resa hon företog till Nordkorea. Alla brännande och pinsamma frågor hon ställde, och alla brister i systemet hon pekade ut, utmynnade alltid i en projektion från nordkoreanernas sida: "Allt är USA:s fel!".

Och det var kanske också en tid då vi i Sverige gärna projicerade, det var alltid "någons fel": Borgarnas, sossarnas, den och den direktörens...etc. På den tiden var det mycket annorlunda. Det mesta fokus låg inom landets gränser, och att ifrågasätta något utöver detta var otänkbart.

Det här vacuumet är ett symptom på globaliseringen. Man vet inte längre vems ansvaret är. Det finns inget att projicera ansvaret på. Ansvaret abstraheras bort. Det har tillkommit en global faktor som inte fanns förr.

Om ett uppvaknande i Nordkorea skulle ske, skulle kanske ett första tecken på detta vara att folk - under en period - blev tysta, i stället för att brusa upp i attacker mot USA?

Tystnaden kan alltså vara ett symptom på en inre process hos var och en. Det blir pinsamt uppenbart för var och en hur han/hon reagerat på auktoriteter och låtit sig styras.

Som i fallet med svininfluensavaccinet. Som svensk är man ordentlig, och tar genast sprutan om myndigheter säger så. Så har det alltid varit, men det är kanske slut med det nu. En viss tröghet kommer att råda ett tag, och vad vi kan göra är att sprida medvetenhet. Där det blir tyst, där ska vi jobba. Tystnaden är ett övergångstillstånd. Vi är på väg in ett paradigmskifte. Folk kommer att bli  medvetna om att det nuvarade "Ignorance-Is-Bliss"-tänket inte är hållbart längre. Och det här kommer att bli en svår kris för väldigt många.

Allt kommer att förändras, på ett sådant sätt att alla måste ställa sig de grundläggande livsfrågorna: Vem är jag? Finns Gud? Kan jag bli mera medveten, eller är jag bara en utvecklad apa?

Vi måste se oss själva. Själva ta ansvar för våra liv. Det är först när vi tar detta ansvar som vi vågar sluta projicera på lätta mål och istället se UPPÅT i pyramiden, på de som har "makt" över oss. De har makt så länge vi är så rädda att vi inte vågar se dem. Jag kallar det här "pyramidens princip". Man måste se sin egen pyramid (komma över sin egen rädsla) för att kunna se den stora. Du är inne på det här också, Mats.

Ta som exempel Jamie Oliver. Det han gör för att knäcka det mäktiga
junkfood-systemet är fantastiskt. Men när han besöker skolmatsalar och möter personalen där och ber dem läsa innehållsförteckningen på maten som serveras möts han av fientlighet. Personalen projicerar sin vrede mot honom, i stället för mot dem högre upp i den pyramid de tillhör. Och när detta sägs, vill de att Jamie Oliver ska göra det åt dem. De är för rädda för att göra annat. Och de SER INTE vad de själva håller på med, och därmed inte heller det toppen håller på med.

Vi har fri vilja. Men vad som är häftigt att inse är att vi därmed kan välja att INTE ha fri vilja. Det har vi gjort under tusentals år, genom att anta att någon auktoritet har ansvaret över våra liv, och allting. Men det här håller inte längre!

Allt fler talar om EGOT. Det falska självet. Och det här är den viktigaste kunskapen som paradigmskiftet innefattar: Vad är egot, och hur fungerar det? Vi vet inte vilka vi är. VAD vi är. Eckhart Tolles och många andras budskap är otroligt intressant.

Perra J

August 15. 2010 22:32

linda

Hej alla!
Vill bara smyga in och säga att era kommentarer glädjer mig och ger mig stöd. Känner sååå igen mig i allt. Tänk så förbenat obehagligt det är att säga sin sanning och sedan bara bli bemött med en mördande tystnad. Det skulle kunna tysta den mest våghalsiga, det är mänskligt. Vi är ju flockdjur och vi är beroende av varandra.
Linda

linda

August 16. 2010 08:57

carina flink

Hej
Läst din nästa artikel på Sourze, Linda och precis innan jag läste den läste jag Carl Hamiltons bok "Det infantila samhället". Det blev dubbla aha-upplevelser och i mångt och mycket också väldigt omskakande. Jösses, vart är vi på väg. Ibland blir det så mycket att jag blir stum och inte vet vad jag ska skriva för att ge respons. Vill ändå ge dig respons; Tack för artikelnSmile
Sen det här med att tystnaden kanske är ett tecken på att folk börjar ana, som du skriver om Perra. Det är just det. Jag förstår att de börjar ana och det är just det som är så frustrerande. Att den här rädslan för att inte våga åtminstone prata om det, diskutera, tänka högt, samtala. Just detta att ingen vågar. Varför vågar ingen? Idag, i Sverige? Vad är vi så rädda för? Det är ju just det som är så hissnande och skrämmande. Men jag har inte tänkt på det på det sättet som du beskriver, att det faktiskt kan vara ett tecken på något positivt. Det här att de i varje fall inte säger emot. Kanske är det bara en startsträcka tills de börjar prata om det. Hoppas det, hoppas innerligt det.

carina flink

Add comment


(Will show your Gravatar icon)

  Country flag

biuquote
  • Comment
  • Preview
LoadingBloggtoppen.se Vardagsbetraktelser bloggar Allmänt Blogglista.se Creeper