SEE ARTICLES IN ENGLISH ON THE NEW BLOG - BEYOND

Grodan nollkoll


Av Mats Sederholm
 
Att arbeta som författare och speciellt när man ska marknadsföra/sälja sina verk kan vara riktigt intressant. Jag har varit i kontakt med några förläggare de senaste dagarna. De flesta är trevliga och hjärtligt intresserade av mitt manus.

Det enda rätta -  Om att kämpa för sanningen i en sovande värld
 
Men detta är en berg- och dalbane-tur och den förläggare som bäst belyser detta var han som i stort sett köpte manuset per telefon innan han läst det eftersom han läst vad jag skrivit tidigare. Min stund på pendeltåget hem kändes helt klart behaglig. Jag kom hem och kollade mina mejl och upptäckte att han just avböjt att ta emot manuset!! Vad som hände däremellan kanske jag aldrig får veta då han vägrar att förtälja det. Man blir ju så nyfiken att det saknas ord för det, det var något han läst och kanske det har att göra med vad läsare på Klar Sikt redan vant sig vid, nämligen det faktum att jag skriver ganska så kontroversiellt, att jag inte räds att ifrågasätta något och det låter ju kanske modigt, bra och till och med banalt men... alla ser det inte så. För mitt och Lindas ifrågasättande är just ett ifrågasättande av samhällets bassystem och då är inte alla med kan jag lova, trots att man gärna stoltserar med samhälle, debatt och kritik som sin förlagsprofil.

Man borde ju som förläggare kunna släppa ett manus ifall man inte finner det intressant, men i det här fallet så kan jag glädjas över att det sätter igång ganska så många inre processer hos litterärt ansvariga. Jag diskuterar gärna mitt manus och har haft några såna diskussioner, de flesta riktigt givande och kände för att återge en av dessa. Den här var förvisso inte så givande för boken och en definitivt omöjlig diskussion, men ändå intressant eftersom förläggaren, en gammal kulturchef på en stor svensk dagstidning, var riktigt PÅ. Dessutom belyser han en intellektuell arketyp som kanske fler känner igen.

Jag märkte på mannens attityd och redan efter några meningar att: ”De här är kört. Han kommer att hata boken”. Men, men han hade ett friskt munläder och vi  pratade vidare. Jag inledde samtalet med att beskriva ramarna för manuset. jag beskrev vårt samhälle och den riktning som samhället har vad gäller cyniskhet, övervakning, pengar och hur allt mer framstår som en ”Damned godless amusement park” (filmen Network) och får ungefär till svar:

- Nja vadå, jag ser inget negativt i samhället.

Jag konkretiserade mig och beskrev västvärlden och globaliseringen, om hur vår demokrati sakta tynar bort och blir bemött med ett slags:

”Vadå, vadå , vadå?”
 
Gulp! Kan man vara så här, tänkte jag. Hur fortsätter jag nu? Ska jag be honom titta ut genom fönstret och fråga ifall han också ser en himmel, en sol, några moln och en massa tvåbenta varelser som irrar runt?
 
Efter hans försvarstal av samhället där han enkelt menade att människor ändå har sin frihet, de har sina intressen och livsmotivation och att de kan välja att utforska vad de önskar, upplyser jag honom om hur människor dokumenterat vräker i sig piller för att stå ut med sina liv, om hur ökande allergier drabbar människor och framförallt barn eftersom vi inte har koll på hur vi förgiftar vår värld trots övertro på vetenskapen. Men han undviker ”bilden” och dyker snabbt ned i en bok om allergier. Detta menade han var ett adekvat sett att bemöta frågan.
 
Jag tänkte snabbt: Undrar vad han skulle säga om, jag påpekar att han har ett utslag på ena fingret och ett likadant på ett annat och det kanske kan vara nåt att kolla upp, blir reaktionen då: ”Nja vänta nu, det där var ju två helt olika saker”?
 
Känner ni igen arketypen?
Sekularisering, intellektuellt kontrollbehov och en förmåga att likt en groda hoppa från ena ämnet till det andra när det börjar brännas. Många överlever diskussioner genom att just fara runt så snabbt mellan ämnen att den andre inte hänger med och tappar spåret. De är allmänbildade och pålästa men saknar en holistisk uppfattning.
 
- Bananer är gula
- Nja det vet jag inte.
- Men du har väl sett en banan, googla på det!
- Det är inte säkert att sökmotorer alltid ger rätt resultat, det beror på hur man taggat begreppet bananer. Du kan lika gärna få upp en sida med bruna eller gröna bananer beroende på hur du söker. Kände du till det? Vet du hur sökmotorer och websidor kan programmeras?
- Nej men …..
- Jag läste nyligen en bok om Google och hur de gjort affärer på att ….
 
 Ungefär så här kan det se ut.
 Om man inte hänger på i diskussionen om sökmotorer så kan man framstå som inte påläst ... ja ifall man nu inte kan en hel del om det och dialogen kan fortsätta:
 
- Jora grabben,  jag har 400 poäng i datorvetenskap och har doktorerat i SEO (Search Engine Optimazion), gjorde förresten ett examensarbete på Googles utvecklingsavdelning.
- Bra men då vet du vad jag menar, och sen kan man ju fråga sig hur människor uppfattar färger, hur vet du till exempel att vad jag ser som gult är exakt gult i dina ögon, det finns neurologer som till och med anser att…

 … och vips så gled han undan detta och  … skutt… hoppade till nästa sten.

Vi vet hur man fångar insekter. Jag vände upp och ner på ett glas och ställde det över honom. Jag påpekade att även om människor har några trevliga hobbies eller sysselsätter sig med något stimulerande så är våra grundnormer i samhället så att det varken hjälper med kommunismen eller kapitalismen för att lösa våra basproblem i samhället. Vi behöver något annat. Okej?

 - Nja jag tycker det är bra att vi inte har något annat, det skulle leda till så mycket lidande.

Han sitter fast inuti glaskupan och det enda som återstår är:”Nej jag vill inte”. Han hävdar alltså att alternativet till vår värld och dess baksidor och enbart för att det är okänt, måste leda till mänskligt lidande och cetta TROTS at de flesta lider redan idag.Man kan riktigt höra hur det lilla hjärtat i panik drillar på i ren rädsla.
 
Jag lyfte på glaset, han skuttade vidare och vi kom in på Sanningsrörelsen och 9/11 och han menade på att det inte finns en skärva till bevis för annat än den officiella historien.

Jag tog upp 9/11.comissionen och avhoppen och skutt … han hoppade vidare … jag tog upp mörkandet av människor som vittnade om bombexplosioner och skutt … han hoppade vidare… jag tog upp den gamla false-flag operationen Northwood där den högsta ledningen inom den amerikanska militären som i samband med Kuba-krisen planerade att utföra terrorattacker på den egna befolkningen- Detta i syftet att kunna skylla det på kubanska terrorister, för att därigenom kunna skapa en opinion för att invadera Kuba.

Grodan svarade syrligt:

- Men blev det genomfört?

Vet ni, ibland får man sådana där riktigt onda och destruktiva tankar, förvisso i säkert karantän, men ändå, man binder ihop bakbenen på den lilla grodan, sänker sig sakta ner och stirrar rakt in i hans flackande små rädda ögon och säger viskande.

 - Nej men dom visste att det var möjligt att få det genomfört eller huuur?

 - Ha, jaja, nä nu har jag inte tid med det här längre. Hejdå. Klick.

 SPLASH
 

Tags:
Categories: Allmänt | Krönikor av Mats

3 Comments
Sätt att kommentara: E-mail | Permalink | Comment RSSRSS comment feed

Comments

September 1. 2011 22:19

Delavante

Ja, onekligen fascinerande hur många som lever efter devisen: "Ibland måste man helt enkelt se sanningen i vitögat...och förneka den." Den gamla farhågan "Vad ska grannarna säga?" ekar ännu envist i de stagnerades bakhuvud.

Delavante

September 5. 2011 21:49

Lisa

Men, VARFÖR gå genom förlag? Skulle jag aldrig göra.

Lisa

September 5. 2011 23:35

mats

Hej Lisa

Bra fråga.

Vi har fortfarande en del jobb med att sälja Robotfolket böcker och det skulle vara skönt att låta ett förlag ha hand om hela projektet. Försäljning, lagerhållning, marknadsföring o.s.v.
"Det enda rätta" är en viktig bok men ändå inte ett huvudalster varför jag inte vill eller behöver ta fullt ansvar.
Det blir alltså en bok under alla omständigheter men frågan är med hur administrationen ska gå till.

Lindas och mitt pågående bokprojekt blir däremot något helt annat. Vi har ägnat ett år åt skissande och reserach och kommer att fortsätta ett tag till. Hur det blir med förlag/eget vad gäller den får vi se.

Mats

mats

Add comment


(Will show your Gravatar icon)

  Country flag

biuquote
  • Comment
  • Preview
LoadingBloggtoppen.se Vardagsbetraktelser bloggar Allmänt Blogglista.se Creeper