SEE ARTICLES IN ENGLISH ON THE NEW BLOG - BEYOND

Vilka ska bestämma, politikerna eller väljarna?


Av Mats Sederholm

Även publicerad på


Stenhårda blockeringar och låsningar mellan allianser och partier. Det pekar mot ett extraval och vad är då meningen med detta? Det är ju inte väljarna som ska göra om och göra rätt utan politikerna. En ändring i grundlagen skulle behövas som påtvingar politikerna att ta sitt ansvar.


Snart har två månader passerat och den parlamentariska utvecklingen står helt still. Ingen ger vika i uppgörelsen om makten och ett extraval synes inte långt bort. Vid ett extraval ber parlamentarikerna svenska folket om stöd, råd och förtydligande. Men har de inte redan fått ett besked? Vad ska vi som väljare säga? Vi kan väl inte lösa parlamentarikernas jobb. De måste lösa detta själva och som det står i grundlagen, utgå från folket.

Problemet är att politikerna ges alldeles för stor frihet när det gäller att forma en regering och en politik som överlever riksdagen. De mäktar inte med att bära ansvaret.  De går in i en omöjlig idealism, blir självupptagna och tar sålunda inte sitt uppdrag på tillräckligt allvar.

Det tredje största partiet SD med över en miljon väljare bakom sig kan med denna ordning uteslutas eller rättare sagt, över en miljon väljares önskan kan med ”demokratiska” medel helt tillintetgöras. V ligger inte långt efter i osynlighet. Tillsammans röstade var fjärde väljare på något av dessa två partier men förgäves, inte för att de är för små, utan för att de inte tillåts ha inflytande.

Inte bara har mittenpolitikerna fått ett demokratiskt tolkningsföreträde. Även analytiker och media tycks ha accepterat situationen och följer politikernas praxis:  Nämn inte de andra, vi gillar inte dom och alltså behöver de inte representeras. Media borde istället sätta press på politikernas sätt att agera ur ett folkligt demokratiskt perspektiv.  Fi  och avgående  Gudrun Schyman vet vad allt detta med att inte får uppmärksamhet  innebär och det är svårt att finna en hållbar demokratiskt motivering.

Någonting i grundlagen måste göras om som tvingar politikerna att krackelera, någonting som gör att en väljare vet att vad man än röstar på så kommer en regering skapas som följer mitt önskemål. Det får göra hur ont som helst i parlamentarikernas magar, de må vara så stolta och principfasta att de spricker men de måste lära sig att för en stund bortse från den politiska kontexten. Jag tror de måste ställas inför alternativet att de förlorar sin rätt, sitt inflytande och makt om de inte klarar av detta.

Talmannen ska inte behöva bjuda in på fikarep varannan vecka. Vad ska han säga? Prata dem till sans likt en rastvakt på skolgården: Först avvaktande i förhoppning att de själva kan göra upp och när detta inte går så tar han ungarna var och en åt sidan för allvarliga samtal och när detta inte går så kontaktar man föräldrarna. Men i det här fallet finns ju inga föräldrar. En instiftad process skulle kunna bli den auktoritet som saknas.

Nu väntas kanske extraval och då kommer politikerna till dig och frågar:

”Snälla vi har så svårt att komma överens, vad var det nu igen för parti du ville ska få inflytande?”

Och jag misstänker att många skulle svara:

”Jag är faktiskt inte längre så säker på att ni verkligen är intresserade”.

Tags:
Categories: Krönikor av Mats | Politik

0 Comments
Sätt att kommentara: E-mail | Permalink | Comment RSSRSS comment feed

Add comment


(Will show your Gravatar icon)

  Country flag

biuquote
  • Comment
  • Preview
LoadingBloggtoppen.se Vardagsbetraktelser bloggar Allmänt Blogglista.se Creeper